pozyczka zaciagnieta za granica i konsekwencje

• Autor wątku Autor wątku fiszka27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fiszka27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich serdecznie

jestem rozstrzesiona i nie wiem co mam robic, mam nadzieje ze ktos mi pomoze. W 2009 roku podpisalam umowe o pozyczke na kurs szkoleniowy w ryanair z bankiem irlandzkim. Raty milaly byc zaciagane z pensji. Po 2 miesiacach zrezygnowalamz pracy z powodu mobingu. Splacilam 3 lub 4 raty po czym przestalam dokonywac wplat na konto banku. Po 2 latach otrzymalam pierwsze pismo -z kwota do zaplacenia, nastepnie przyszlo tych pism 5. Nie wiem dokladnie co jest tam napisane bo moj brat kiepsko czyta po angielsku (czytal nmi je przez telefon) a ja mieszkam od 2 lat w holandii , korespondencja przychodzi do pl.

Prosze mipowiedziec jakie moga buc konsekwencje niesplacenia tej pozyczki???? Czy mam sie rzceczywiscie czego bac?

To raczej oczywiste - wezwanie do zapłaty, a potem ewentualny pozew do Sądu; dużo zależy jak wygląda umowa pożyczki i jakie są jej postanowienia.

Obecnie w ramach UE jest kilka procedur cywilnych dotyczących "wewnątrzunijnego" dochodzenia należności cywilnych (np. pożyczka z banku). W zależności od kwoty pożyczki i treści samej umowy może dojść do sytuacji, gdy Sąd w Irlandii wyda wyrok nakazujący zapłatę i będzie on wykonany na terenie całej UE.

Dzieki za odpowiedz,

czytalam gdzies ze kwota do 5 000 euro jest uznawana za mala szkodliwosc i ze tak nie oplaca sie wszczynac zadnych spraw. TA wiadomosc pojawiala sie wwielu zrodlach, czy to prawda?

Poza tym to czyste zlodziejstwo, Ryanair oferowal pozyczki wszytskim (na oplaty szkoleniowe) i miala byc ona splacana kazdego miesiaca z wyplaty przez rok, a ryanair notorycznie zwalnia ludzi przed uplywem tego roku!!!!doskonale zna dzialania ryanaira idopiero niedawno bo w 2011 roku na skutek kampanii ''ryanair dont care"' zaprzestal wspolpracy ze zlodziejami. Prawo...sprawiedliwosc wymierzana jest przeciwko slabszym, silniejszy moze robic co chce, bez zadnych konsekwencji.

doskonale zna dzialania ryanaira -mam na mysli bank udzielajacy pozyczki

Powrót