pożyczka

• Autor wątku Autor wątku iriver
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iriver

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Potrzebuję porady jakie mam możliwości w następującej sprawie:

Pożyczyłem pewnej osobie, pewną kwotę - spisałem umowę, pożyczka nieoprocentowana, umowa nigdzie nie zgłoszona (słyszałem, że aby umowa była ważna należy ją zgłosić do US i zapłacić podatek od niej - czy to prawda?), spłata miała nastąpić do końca 2011 roku lecz nie nastąpiła do dnia dzisiejszego i są raczej zerowe szanse na odzyskanie pieniędzy polubownie.

Można wysłać do tej osoby wezwanie do zapłaty - co w przypadku jeśli nie odbierze listu poleconego?
Ile razy należy wysłać takie wezwanie jeśli za pierwszym razem nie zostanie odebrane aby móc oddać sprawę do sądu?
Jakie warunki muszą być spełnione aby móc oddać sprawę do sądu?
Osoba ta ma już zajęcie komornicze na kwotę 20 razy większą niż moja kwota pożyczki dla niej i wiem, że nie ma pieniędzy i nawet nie zamierza się starać o ich pozyskanie celem spłaty swoich wierzytelności.
Jeśli wyrokiem sądowym zostanie zmuszona do spłaty, co w przypadku jeśli nie wywiąże się z nakazu sądowego?
Czy jest wówczas jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy?

Co można zrobić w takiej sytuacji?
Z góry dziękuję za rady.

Ostatnia edycja:
skoro jest spisana umowa pożyczki, to już jest dobry znak. Na podatkach się nie znam więc nie wiem co z US ale chyba nie ma czego się obawiać. Co do tego dłużnika, wezwanie do zapłaty listem poleconym za potwierdzeniem odbioru - krótki termin - max 7 dni od daty otrzymania pisma. W momencie kiedy na koncie w tym terminie nie pojawią się pieniądze można kierować sprawę do Sądu. Sąd wyda nakaz, który zostanie doręczony - jeśli nie odbierze nakazu to podwójne awizo i nakaz jest prawomocny. Oczywiście taka osoba może wnieść sprzeciw, i szukać podstaw odwołanie ale jeśli jest tak jak piszesz to nic tej osobie to nie da poza tym że oddali termin spłaty, ale odsetki w dalszym ciagu rosna. jak w końcu zostanie wydany wyrok, to w momencie kiedy uzyskasz klauzule wykonalności to oddajesz sprawe do komornika, która ma 10 lat na to aby odzyskać należność.

Czy jest jakaś kolejność ściągnięcia tej wierzytelności w stosunku do innych posiadanych przez dłużnika? Już w tej chwili osoba ta ma na głowie komornika na kwotę 20-krotnie wyższą niż moja oraz jedną firmę windykacyjną na mniejszą kwotę. Czy sprawę w takim wypadku otrzyma ten sam komornik czy inny, i czy musi być zachowana kolejność "zlecenia" spłaty takiego długu? Skoro moja wierzytelność jest tak niska w stosunku do tej pierwszej to czy i tak będę musiał czekać aż ta pierwsza zostanie spłacona?

Co w przypadku jeśli w ciągu tych 10lat komornikowi nie uda się odzyskać tej należności?

Termin spłaty minął z końcem zeszłego roku - jak długi okres czasu mogę domagać się spłaty tej wierzytelności na drodze sądowej licząc od terminu końca spłaty widniejący na umowie?

Ostatnia edycja:
co do kolejności komornik co do zasady zaspokaja kolejno powstałe zadłużenia, aczkolwiek nie jest to regułą... A co do wyboru komornika, może sobie Pan wziąć obojętnie jakiego z całej Polski. W sytuacji kiedy złozy Pan juz sprawe do sądu a następnie do komornika zaczyna na nowo biec przedawnienie roszczenia i w tym wypadku rosną odsetki. jeżeli nie zapłaci od razu, to kiedyś może otworzy firme, może będzie na rencie, może wygra w totka a wtedy to zostanie zajęte przez komornika razem z odsetkami.

Termin spłaty minął z końcem zeszłego roku - jak długi okres czasu mogę domagać się spłaty tej wierzytelności na drodze sądowej licząc od terminu końca spłaty widniejący na umowie? Innymi słowy jest jakiś limit na zgłoszenie tej sprawy do sądy czy np za 10lat też mogę tego dokonać?

Udzieliłem pożyczki nieoprocentowanej do czasu jej spłaty czy to znaczy, że po tym terminie odsetki mimo wszystko zaczynają być naliczane?

jeżeli było to świadczenie jednorazowe - czyli jednorazowo miała być zwrócona kwota to termin przedawnienia wynosi 10 lat i wtedy za 10 lat może Pan skierować sprawę do sądu. Jeśli umówiliście się że bedzie płacił w jakiś ratach to wtedy termin przedawnienia wynosi lat 3. Nieoprocentowana pożyczka - tyle ile Pan pożyczył tyle ten ktoś ma oddać. Odsetki to odrębna sprawa. Liczone są od dnia wymagalności roszczenia czyli od wtedy kiedy dług miał być oddany.

Czy komornik za ściągnięcie tej wierzytelności potrąca jakąś kwotę dla siebie za wykonaną "usługę"? Jeśli tak to jaki procent/kwotę?

komornik nalicza sobie opłatę egzekucyjną która wynosi 15% wierzytelności jednakże nie mniej niż 1/10 przecietnego wynagrodzenia w Polsce, znaczy to tyle, że jeżeli komornikowi nie opłaca się wziąć 15% to weźmie 1/10. Na pewno przy złożeniu sprawy komornika będzie musiał zapłacić pan zaliczki - koszty zapytań do różnych instytucji, koszty dojazdów, jednakże to wszystko w przypadku skutecznej egzekucji zostanie zwrócone

W jaki sposób oblicza się odsetki od dnia wymagalności?

wchodzisz na kalulator odsetek ustawowych który możesz znaleźć w google wtedy wpisujesz kwotę i datę początkową - powiedzmy ktoś miał oddać pieniądze do 1 stycznia 2012 roku- a jak nie oddał to odsetki ustawowe możesz liczyć od 2 stycznia do dnia zapłaty

Powrót