Pożyczone polskie auto w Niemczech a podatek drogowy i przerejestrowanie

• Autor wątku Autor wątku Falkirk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Falkirk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam serdecznie.
Wiem, że podobne wątki istnieją już na forum, ale każda sytuacja jest trochę inna i dokładnie takiej jak moja nie udało mi się znaleźć.
Pracuje w Niemczech już dokładnie rok. Jest to firma Niemiecka, niemiecka umowa o pracę.
Mieszkam w wynajętym mieszkaniu, nie jestem jeszcze zameldowany w Niemczech - meldunek w Polsce.
Poruszam się autem na polskich rejestracjach, którego nie jestem ani właścicielem ani współwłaścicielem - jest to auto ojca, zamieszkałego i zameldowanego w Polsce, które zostało mi użyczone do użytkowania.
I teraz pytania.
Jeżeli chodzi o konieczność przerejestrowania na niemieckie tablice, nie wchodzi to w grę, gdyż nie jestem właścicielem auta - ale czy może tak być i czy tak jest poprawnie w przypadku ewentualnej kontroli?
A jeżeli chodzi o podatek drogowy KFZ - czy należy go płacić w moim przypadku czy nie - a jeżeli tak to od kiedy?
Nie ukrywam, że w Niemczech jestem więcej niż w Polsce - do domu wracam tylko na weekend co 2 lub 3 tygodnie - więc używam ich dróg.
Dziękuję za odpowiedzi - najlepiej od osób, które mają lub miały podobną sytuację :)

Powrót