pożyczyła pieniądze, jak wyegzekwować ich zwrot?

• Autor wątku Autor wątku mmahjong
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mmahjong

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Wzięłam w banku kredyt na kwotę 30 tys., którą przekazałam znajomej bez żadnego pokwitowania. Znajoma miała tą kwotę przeznaczyć na otwarcie własnego biznesu. Kobieta zobowiązała się spłacać raty kredytu. Pierwszych kilka rat owszem wpłaciła, natomiast później wyprowadziła się i kontakt się z nią urwał, a ja do teraz spłacam raty kredytu. Od czego zacząć postępowanie, żeby kobieta oddała pożyczone ode mnie pieniądze. Nie znam jej obecnego adresu, wiem tylko gdzie pracuje. Czy mam się zwrócić z tą sprawą na policję? Jeżeli tak, to zapewne będą potrzebne jakieś dowody pożyczenia tych pieniędzy, a takowych nie posiadam. Jedynie co, to ta kobieta była ze mną w banku, gdy podpisywałam umowę kredytową. Przekazanie pieniędzy odbyło się bez żadnych świadków! Bardzo proszę o pomoc! Co robić? Od czego zacząć?

Musi Pani mieć dowody na zawarcie umowy, która powinna być zawarta na piśmie. Czy są jakieś dokumenty potwierdzające zawartą między wami umowę (tytuł przelewów tych pierwszych rat, albo świadkowie ich uiszczania)?

Niestety dowodu na zawarcie umowy nie mam. Natomiast pieniądze za kilka rat zostały mi przekazane do ręki i ja dokonałam ich wpłaty. Sprawa beznadziejna, prawda?

Niestety prawda i nauczka na przyszłość! Proszę jednak pomyśleć nad ewentualnymi sposobami udowodnienia faktu przekazania jej tych pieniędzy - to jedyny warunek podjęcia jakichkolwiek działań.

Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Witam!
Sprawa rzeczywiście beznadziejna - ale.... może jakieś nagranie koleżanki na dyktafon w którym potwierdzi przyjęcie pożyczki. Aby sprowokować ją do wylewności może symulacja, że już tego typu dowody masz... choć nie wiem czy może to służyć za dowód w sprawie. Pozdrawiam....

Powrót