Pożyczyłem pieniadze i nie chce oddać

• Autor wątku Autor wątku niuniu7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niuniu7

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Pożyczyłem pieniądze znajomemu na miesiąc dokładnie 6 tysięcy zł mija już rok i nie chce oddać,spłacił 500zł przez ten czas , unika mnie nie odbiera telefonu.
Co mogę zrobić mam potwierdzenie przelewu elektronicznego z konta na konto.
Czy są jakieś firmy windykacyjne czy muszę się z nim procesować czy mam jakieś szanse na odzyskanie pieniędzy?czy nie.

Trzeba zacząć od zwykłego, pisemnego wezwania do zapłaty zawierającego rygor skierowania sprawy do sądu jeśli zadłużenie nie zostanie spłacone. Listem poleconym, za potwierdzeniem odbioru.
Jeśli nie zareaguje to pozew do sądu, potem do komornika. Z wydaniem nakazu zapłaty nie powinno być większych problemów, ale skuteczność późniejszej egzekucji komorniczej to już kwestia sytuacji finansowej owego dłużnika.

korf napisał:
Dlaczego tak uważasz?
Bo z doświadczenia i opisanych tu okoliczności wnioskuję, że potwierdzenie przelewu kwoty na konto dłużnika i fakt zwrotu przez niego 500 zł będzie dla dłużnika wystarczająco trudne do wytłumaczenia podczas przesłuchania w sądzie :) Nie twierdzę kategorycznie, że sprawa jest do zakończenia na jednym posiedzeniu, ale czy to udowodnienie ustnej umowy pożyczki czy przynajmniej bezpodstawnego wzbogacenia nie wydaje się w tych okolicznościach jakoś wybitnie ciężkie.

Powrót