pozyskanie prawa do grafik

• Autor wątku Autor wątku katarzyna.ggg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katarzyna.ggg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień Dobry

w przeciągu miesiąca planuję założyć DG, ale już teraz rozmawiam z grafikiem na temat prac, które dla mnie przygotuje. Chciałabym poradzić się co do możliwości jakie posiadam, odnośnie nabycia praw do wykorzystania grafik w przyszłości.

Rozumiem, że możemy z grafikiem podpisać stosowną umowę, rozliczyć się FV. Drugą opcją jest podpisanie umowy o dzieło... Ale czy mam jakieś inne możliwości? Czy mogę już teraz, jako osoba fizyczna nabyć prawa do prac, a później wnieść je jako majątek do mojej DG?

Będę wdzięczna za wszystkie rady

Tak, wręcz niezbędne będzie sporządzenie umowy. Mniejsza o samą umowę o dzieło, istotne jest to byś posiadała umowę w której zapis będzie odnosił się do przeniesienia na Ciebie autorskich praw majątkowych do tych prac. Inaczej uzyskasz wyłącznie licencję do ich użytkowania, a autor będzie jedynym realnym właścicielem tych utworów i będzie mógł udostępniać je też innym podmiotom, odsprzedawać itd.

Tak, możesz umowę z nim zawrzeć już teraz, potem wnieść to jako majątek firmy.

Dziękuję bardzo za odpowiedź!
Tak będę wyczulona na wszelkie kwestie związane z samymi prawami. Najbardziej obawiałam się sytuacji, że z nieznanych mi powodów będę miała problem z wykorzystaniem tych praw po założeniu DG.

Dziękuję raz jeszcze.

wolfmat napisał:
... istotne jest to byś posiadała umowę w której zapis będzie odnosił się do przeniesienia na Ciebie autorskich praw majątkowych do tych prac. ...
To już zależy wyłącznie od autora grafik, on decyduje czy przekaże utwory do korzystania na podstawie licencji czy też zechce przenieść prawa autorskie majątkowe.

Powrót