Pozyskiwanie danych z innych stron

• Autor wątku Autor wątku Bikersal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bikersal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mam takie pytanie. Posiadam serwis internetowy, ktory pobiera tresc z innej, nie mojej witryny w sieci. Trochę jak porównywarka cen, jednak nie do końca o to chodzi i nie chcę się tu zagłębiać w takie szczegóły bo nie o to chodzi.
Otóż chciałbym teraz wprowadzić opcję powiadomienia SMSem moich użytkowników (oczywiscie usluge taka trzeba sobie wykupic), w treści owego SMSa musiałaby się znaleźć m.in ta właśnie pobrana treść nie mojej strony. Czyli bym sprzedawał poniekąd nie swoją własność. Czy mogę coś takiego zrobić?

Jeśli ktoś zna PHP to mogę powiedzieć, że treść witryny pobieram zwykłą funkcją file_get_content(); jeśli to ma jakieś znaczenie.

Ostatnia edycja:
Witam,

w ogólności, treści zawarte w Internecie (artykuły, grafiki, bazy danych, zdjęcia, etc) mogą podlegać ochronie z mocy ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszystko zależy, czy dana treść stanowić może utwór w świetle tej ustawy.

Jeśli chodzi o wykorzystanie / kopiowanie takich treści bez pozwolenia autora / właściciela majątkowych praw autorskich to może się Pan zapoznać z tematem przyklejonym w dziale prawo autorskie --> http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html jak również z Art. 23...35 tejże ustawy.

Powrót