PPK - potwierdzone przeoczenie zapisu ze strony pracodawcy, 4 miesiące bez opłaty składek

• Autor wątku Autor wątku Gumburner
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gumburner

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć, zwracam się z prośbą o opinię prawną w sprawie odszkodowania za niedopełnienie obowiązków płatnika w ramach PPK.

Pracodawca przyznał się (pisemnie, w systemie zgłoszeń) do przeoczenia terminu zapisu mnie do PPK. Zatrudnienie rozpoczęło się 19.05.2025, więc termin zawarcia umowy o prowadzenie PPK minął 10.09.2025. Przez 4 miesiące nie naliczano i nie odprowadzano składek. Pracodawca nie posiada mojej deklaracji rezygnacji (nigdy jej nie składałem). PFR potwierdził w korespondencji, że powinien nastąpić autozapis.

Podniosłem roszczenie o naprawienie szkody na zasadach ogólnych (Art. 471 KC w zw. z Art. 29 ust. 1 ustawy o PPK). Moim zdaniem szkoda polega na braku wpływu do mojego majątku (na prywatny rachunek PPK) 1,5% wynagrodzenia brutto, które pracodawca miał ustawowy obowiązek finansować.

Pracodawca w oficjalnej odpowiedzi (prawdopodobnie generowanej przez AI - każdą robotycznie brzmiącą odpowiedź sprawdzałem przez system pangram) twierdzi, że:

- Skoro uczestnictwo nie zostało "formalnie" ustanowione w systemie, obowiązek wpłat nie powstał.

- "Szkoda" (pisownia oryginalna pracodawcy - w cudzysłowie) ma charakter wyłącznie hipotetyczny / utraconej korzyści (lucrum cessans), a nie rzeczywistego uszczerbku (damnum emergens).

Powołuję się na Art. 17 ustawy o PPK, który mówi o powstaniu stosunku prawnego z mocy prawa w przypadku uchybienia terminowi przez pracodawcę. Skoro stosunek prawny istniał ex lege, to brak wpłat jest nienależytym wykonaniem zobowiązania. Uważam, że 1,5% wpłaty pracodawcy to realny, mierzalny składnik mojego pakietu wynagrodzeń, który straciłem bezpowrotnie w ramach systemu PPK.

Czy w tej sytuacji (przyznanie się pracodawcy do błędu/oversight) można mówić o szkodzie rzeczywistej? Wpłaty pracodawcy są bezzwrotne i stanowią realne aktywo pracownika.

Czy spotkaliście się z orzecznictwem lub opiniami PIP w zakresie wypłaty ekwiwalentu bezpośrednio pracownikowi w przypadku spóźnionego zapisu?

Jak skutecznie podważyć argument o "hipotetyczności" szkody na spotkaniu ugodowym? Dzisiaj dowiedziałem się, że odbędzie się ono w poniedziałek z moim managerem i zespołem HR.

Z góry dziękuję za merytoryczne wskazówki. Umowa kończy mi się w lutym i chciałbym zamknąć temat ugodowo, ale rzetelnie.

Gumburner napisał:
Skoro uczestnictwo nie zostało "formalnie" ustanowione w systemie, obowiązek wpłat powstał
Obecnie podmiot zatrudniający zawiera umowę o prowadzenie PPK w imieniu i na rzecz osoby zatrudnionej nie wcześniej niż po upływie 14 dni zatrudnienia w tym podmiocie oraz nie później niż do 10 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym upłynęły 3 miesiące zatrudnienia.
Art. 16. [Termin zawarcia umowy o prowadzenie PPK]
1. Podmiot zatrudniający zawiera umowę o prowadzenie PPK w imieniu i na rzecz osoby zatrudnionej nie wcześniej niż po upływie 14 dni zatrudnienia i nie później niż do 10 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym upłynął termin 3 miesięcy zatrudnienia, chyba że osoba zatrudniona zadeklaruje przed upływem tego terminu niedokonywanie wpłat do PPK, na podstawie deklaracji, złożonej w formie pisemnej podmiotowi zatrudniającemu, albo przestanie być w stosunku do tego podmiotu zatrudniającego osobą zatrudnioną. Do deklaracji, o których mowa w zdaniu poprzednim, przepis art. 23 stosuje się odpowiednio.
2. Do okresu zatrudnienia, o którym mowa w ust. 1, wlicza się okresy zatrudnienia z poprzednich 12 miesięcy, które miały miejsce w podmiocie zatrudniającym, a także okresy zatrudnienia w innych podmiotach zatrudniających, jeżeli z mocy odrębnych przepisów podmiot zatrudniający jest następcą prawnym w stosunkach prawnych nawiązanych przez podmiot zatrudniający, który poprzednio zatrudniał osobę zatrudnioną.
3. W przypadku osób wykonujących pracę nakładczą do okresu zatrudnienia, o którym mowa w ust. 1, wlicza się okres zatrudnienia u poprzedniego pracodawcy, jeżeli zmiana pracodawcy nastąpiła na zasadach określonych w art. 231 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy.
Tu jest ewidentna wina pracodawcy (HR) KTÓRY POWINIEN dopilnować = pracodawca sam decyduje o momencie zawarcia w imieniu pracownika umowy o prowadzenie PPK - w określonych przez ustawę ramach czasowych.

Ustawa z dnia 4.10.2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych

Art. 106. Kto, jako podmiot zatrudniający albo osoba obowiązana do działania w imieniu podmiotu zatrudniającego, nie dopełnia obowiązku zawarcia umowy o zarządzanie PPK w przewidzianym przepisami terminie, podlega karze grzywny w wysokości do 1,5% funduszu wynagrodzeń u danego podmiotu zatrudniającego w roku obrotowym poprzedzającym popełnienie czynu zabronionego.

Art. 107. Kto, jako podmiot zatrudniający albo osoba obowiązana do działania w imieniu podmiotu zatrudniającego:

• 1) nie dopełnia obowiązku zawarcia w imieniu i na rzecz osoby zatrudnionej umowy o prowadzenie PPK w przewidzianym terminie,

2) nie dopełnia obowiązku dokonywania wpłat do PPK w przewidzianym przepisami terminie,

3) nie zgłasza wymaganych ustawą danych lub zgłasza nieprawdziwe dane albo udziela w tych sprawach nieprawdziwych wyjaśnień lub odmawia ich udzielenia,

4) nie prowadzi dokumentacji związanej z obliczaniem wpłat do PPK
- podlega karze grzywny w wysokości od 1.000 zł do 1.000.000 zł.

Art. 108. Kto, jako podmiot zatrudniający albo osoba upoważniona do działania w imieniu podmiotu zatrudniającego lub działająca z inicjatywy tego podmiotu, nakłania osobę zatrudnioną lub uczestnika PPK do rezygnacji z oszczędzania w PPK, podlega karze grzywny w wysokości do 1,5% funduszu wynagrodzeń u danego podmiotu zatrudniającego w roku obrotowym poprzedzającym popełnienie czynu zabronionego.
Wystarczy powiedzieć ,że jak pracodawca nie uzupełni składek to złożysz skargę - konsekwencja dla pracodawcy masz powyżej

Powrót