Ppk

• Autor wątku Autor wątku mariuszhutyra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariuszhutyra

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Pracuje w firmie zatrudniającej około 700 osób.
Od dwóch miesięcy powinienem mieć pobieraną składkę na PPK. Jedak na kwitach płacowych z dwóch ostatnich miesięcy nie ma takiej rubryki. Czy to oznacza, że pracodawca nie pobiera ode mnie takiej składki?

mariuszhutyra napisał:
Pracuje w firmie zatrudniającej około 700 osób. Od dwóch miesięcy powinienem mieć pobieraną składkę na PPK.
A jesteś pewien, że firma wdrożyła już PPK? (ostateczny termin na uruchomienie PPK w firmach 250+ mija w listopadzie)
Poza tym firmy mogą nie prowadzić PPK jeśli prowadzą pracowniczy program emerytalny (PPE) - z zachowaniem warunków z ustawy o PPK.

Nie wiem czy jest u nas pracowniczy plan emerytalny ale myślałem że ppk trzeba wdrożyć od pierwszego lipca Dziękuję pięknie za odpowiedź

U mnie pierwsze składki pobrane zostaną w styczniu. Nie jestem pewny, ale są rożne terminy wdrożenia ppk. Pierwsze do października chyba to zawarcie umowy z podmiotem, który będzie prowadził ppk, do końca roku wszystko ma być gotowe.

Przykład:
Umowa o zarządzanie PPK podpisana 12. listopada 2019 (ostatni możliwy termin zgodny z ustawą o PPK).
Pensja za listopad wypłacona 10. grudnia 2019 (ostatni możliwy termin zgodny z prawem pracy).
Wpłata składek PPK do instytucji finansowej do 15. stycznia 2020.

Inny przykład:
Umowa o zarządzanie PPK podpisana do 12. listopada 2019.
Pensja za listopad wypłacona 25. listopada 2019.
Wpłata składek PPK do instytucji finansowej do 15. grudnia 2019.

W sytuacji z 2. przykładu przy odpowiednio wysokiej pensji i odpowiednio wysokich kwotach składek (także dodatkowych, które można sobie podwyższyć np. tylko na ten 1 miesiąc!) można przekroczyć w 2019 roku 472,50 PLN sumy wpłat do PPK i zyskać dopłatę od państwa: 240 PLN za rok 2019. Przy braku składek dodatkowych pracodawcy (tylko ~7% pracodawców 250+ wprowadziło jakiekolwiek składki dodatkowe), dopłatę roczną za składki PPK od 1 pensji, można uzyskać mając pensję brutto od 8590,91 PLN, a przy maksymalnych wpłatach dodatkowych pracownika i pracodawcy już od 5 906,25‬ PLN.

Powrót