Ppk

• Autor wątku Autor wątku Coldreks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Coldreks

Użytkownik
Odpowiedzi
160
Czy to nie powinno działać z automatu, czyli jak się nie wypisałem to uczestniczę w tym funduszu? od połowy czerwca pracuję, poinformowałem pracodawce że chcę uczestniczyc i widzę, że na moim ppk dopiero wpłynęły pieniądze za miesiąc wrzesień.
Czy można gdzieś coś takiego zgłosić? ale że się nie boją jakichś kontroli ...?

Jak masz <55 lat, to wszystko jest prawidłowo :). Pracowałeś 3 miesiące (czerwiec - sierpień), a za 4. miesiąc pracy (wrzesień) naliczono ci i odprowadzono składkę do PPK - w tym wieku nie ma nawet konieczności składania wniosku o to.
Gdybyś miał >55 lat, a <70 lat, to musiałbyś złożyć pracodawcy wniosek o zawarcie umowy o prowadzenie PPK.

Możesz znaleźć te informacje w art. 16. ust. 1. ustawy z dnia 4 października 2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych (Dz. U. 2018 poz. 2215 ze zm. - polecam tekst ujednolicony opracowany na podstawie: Dz. U. z 2023 r. poz. 46, 1723, 1941) zw. dalej Ustawą. Kwestię składania wniosku o przystąpienie do PPK przez osoby >55 roku życia reguluje art. 15. ust. 2. Ustawy.

Te informacje możesz także znaleźć w bardziej przystępnej formie, wraz z dodatkowymi wyjaśnieniami na oficjalnym PFR Portal PPK - polecam sobie poczytać odpowiednie artykuły stamtąd, jeśli szukasz szczegółowych informacji o działaniu PPK:

Ostatnia edycja:
Powrót