praca 1/2 etatu zamiast całego etatu

• Autor wątku Autor wątku Macioslaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Macioslaw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, właśnie skończyłem technikum o profilu gastronomicznym (maturka zdana :)) oraz od razu zacząłem pracować w restauracji. I tutaj zaczynają się schody i moje pytania. Aktualnie pracuje na czarno, lecz od września mam mieć umowę. I tu mi szef powiedział, że chciałby aby to była umowa na pół etatu (pracuje 6dni w tygodniu po 11h 11-22) dodatkowo chce aby na umowie była kwota godzinowa niższa niż w rzeczywistości będę dostawał. Dlatego chciałbym się na forum zapytać z czym wiąże się podpisanie umowy na pół etatu zamiast całego (składki, emerytura l4 urlop sytuacja po odejściu z pracy zasiłek itd). Nie jestem pewien czy opłaca mi się podpisywać taką umowę, dodam iż z pracodawcą świetnie się dogaduje, oraz nie jest to moja pierwsza praca (pracowałem od 16 roku życia w wakacje głównie na śmieciówkach). Przepraszam że się tyle rozpisalem i dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Macioslaw napisał:
z czym wiąże się podpisanie umowy na pół etatu

Jeżeli na pół etatu będziesz miał wynagrodzenie w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia /w 2015 r. 1750 zł/, wówczas okres ten wlicza się do prawa do zasiłku dla bezrobotnych.
Wszystkie składki odprowadzane są od wynagrodzenia brutto /tu nie istotny jest wymiar etatu/, natomiast wymiar urlop liczony będzie tylko z 1/2 etatu.

Macioslaw napisał:
czy opłaca mi się podpisywać taką umowę,

Przy 11-to godzinnym dniu pracy - na pewno - nie.

Powrót