praca 1 miesiąc 1/2 etatu a PIT37 - czy można "wykazać stratę"?

• Autor wątku Autor wątku Seb72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Seb72

Zbanowany
Odpowiedzi
4 441
co do zasady, przyjmujemy, że nawet jeśli pracownik nie przepracuje pełnego roku, a np. tylko jeden miesiąc, to odliczamy KUP całe 1335zł.

przykładowo: praca tylko 1 miesiąc 3.094,22 brutto
pracodawca liczy podstawę opodatkowania 2558.75 bo odjął 111,25
pracownik rozlicza PIT wpisuje koszty 1335 podstawa wynosi 0,00 i cały naliczony podatek wraca do pracownika, to jest dla mnie oczywiste.

a teraz moje pytanie: jaki KUP wpisać do PIT37 jeśli dochodami podatnika są pobierana przez cały rok renta inwalidzka oraz praca przez jeden miesiąc na pół etatu (800zł brutto)

od 800 brutto pracodawca odjął składki i wyszła mu podstawa opodatkowania 579.07 ale pracownik może odjąć sobie całoroczne KUP (których przy rencie nie ma)

Gdyby prawidłowe było odjęcie 579,07 minus 1335,00 wyjdzie 644,68 straty

Czy do PIT należy wtedy wpisać KUP równy przychodowi (tutaj: 579,07) i wykazać dochód zerowy? A może wolno wykazać stratę? (i np. odliczyć ją sobie w jakiś sposób w kolejnych latach podatkowych (coś na wzór odliczania strat z DG) - który sposób wypełnienia PIT będzie prawidłowy?

co do zasady, przyjmujemy, że nawet jeśli pracownik nie przepracuje pełnego roku, a np. tylko jeden miesiąc, to odliczamy KUP całe 1335zł.
Z czego taka zasada wynika? Kto ja przyjmuje?
a teraz moje pytanie: jaki KUP wpisać do PIT37 jeśli dochodami podatnika są pobierana przez cały rok renta inwalidzka oraz praca przez jeden miesiąc na pół etatu (800zł brutto)
Przychód ze stosunku pracy: kup 111,25 lub podwyższone za 1 m-c
Renta bez kup

ale pracownik może odjąć sobie całoroczne KUP
???? Na jakiej podstawie.

kwota 1335 jest w ustawie

Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych
Art.22
2. Koszty uzyskania przychodów z tytułu stosunku służbowego, stosunku pracy, spółdzielczego stosunku pracy oraz pracy nakładczej:

1) wynoszą 111 zł 25 gr miesięcznie, a za rok podatkowy nie więcej niż 1.335 zł, w przypadku gdy podatnik uzyskuje przychody z tytułu jednego stosunku służbowego, stosunku pracy, spółdzielczego stosunku pracy oraz pracy nakładczej;

2) nie mogą przekroczyć łącznie 2.002 zł 05 gr za rok podatkowy, w przypadku gdy podatnik uzyskuje przychody równocześnie z tytułu więcej niż jednego stosunku służbowego, stosunku pracy, spółdzielczego stosunku pracy oraz pracy nakładczej;

3) wynoszą 139 zł 06 gr miesięcznie, a za rok podatkowy łącznie nie więcej niż 1.668 zł 72 gr, w przypadku gdy miejsce stałego lub czasowego zamieszkania podatnika jest położone poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a podatnik nie uzyskuje dodatku za rozłąkę;

dzięki, już widzę swoją pomyłkę.

pomyliłem dwa odrębne zagadnienia:
kwota wolna 556,02 jest odejmowana w całości, nawet jak ktoś pracuje tylko 1 dzień.
a kwota kosztów liczona jest miesiecznie czyli za te miesiące co nie pracował, nie przysługuje.

no i wszystko jasne... ;)

w tym przypadku faktycznie wszystko jasne. ale podrążmy temat bo jest ciekawy...

gdyby ktoś przepracował np. 2 dni w roku kalendarzowym (np. przyjął sie do pracy 30 grudnia) i miałby np. 100zł brutto, w tym składki ZUS 13,71. Po odjęciu 112,50 KUP wychodzi strata 24,96zł.

Jak wtedy należałoby obliczyć pit37?

Podatek należny = 0, brak odliczeń (dochód = 0).

ale czy wpisywać stratę 24,96 czy "zaniżyć" KUP do kwoty 86,29?

czy ta strata (wykazana PIT37 rubryka40) może podlegać jakiemuś odliczeniu w następnych latach podatkowych?

Seb72 napisał:
czy ta strata (wykazana PIT37 rubryka40) może podlegać jakiemuś odliczeniu w następnych latach podatkowych?

Tak, jak każda strata podlega rozliczeniu w ciągu kolejnych 5 lat (ale nie więcej niż 50% w jednym roku). Oczywiście odliczyć ją można tylko od dochodów z tego samego źródła, czyli stosunku pracy.

Powrót