Praca 2 dwóch krajach Uni w tym samym czasie a zasiłek macierzyński

• Autor wątku Autor wątku MarryJane
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarryJane

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
Mam pytanie odnośnie zasiłku macierzyńskiego w momencie pracy w Anglii na cały etat i pracy w Polsce na 1/4 etatu.
Czy będą mi przysługiwać zasiłki z obydwóch krajów jeśli w każdym płacę składki i podatek?

Codziennie Pani dojeżdżała z Polski do Anglii, czy też odwrotnie z Anglii do Polski ? Trzeba nieć zdrowie, lub prywatny odrzutowiec. :)

Haha, nie, mam prace w Anglii na cały etat a w Polsce na 1/4 etatu jako0 Administrator strony internetowej :)

Występując w UK o zasiłek oświadczasz że nie pobierasz go w Polsce. W formularzu o child benefit podajesz numer pesel, nip .... więc raczej sprawdzają czy nie pobierasz w Polsce.

Skomplikowane może być rozliczenie podatku i ZUS na legalu :) Ja bym się trzymał tego że jesteś rezydentem podatkowym w UK (niższy ZUS, wyższa kwota wolna od podatku- dopytaj księgowego).

ana69 napisał:
Występując w UK o zasiłek oświadczasz że nie pobierasz go w Polsce. W formularzu o child benefit podajesz numer pesel, nip .... więc raczej sprawdzają czy nie pobierasz w Polsce.

No właśnie nic nie podpisywałam, bo to nie jest child benefit tylko statuatory maternity pay które przysługuje ze stosunku pracy.

Powrót