Praca a alimenty

• Autor wątku Autor wątku Ardi12533
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ardi12533

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich jestem nowy na forum i mam takie pytanie, a właściwie kilka pytań :)
Otrzymuję alimenty od ojca w wys. 500zł. Mam 20 lat w październiku tego roku zakończyłem studia (zrezygnowałen) i podjąłem pracę (umowa zlecenie). Mieszkam z matką i tylko ja zarabiam (wychodzi 750zł na głowę). Stąd kilka moich pytań.
1. Czy muszę informować ojca o zakończeniu edukacji?
2. Czy muszę informować go o podjęciu pracy?
3. Czy w razie przerwania lub kasacji alimentów mogę wznowić je gdy np stracę pracę lub wrócę na studia?
4. Jaka kwota jest uznawana za wystarczającą do życia? (czytałem że nawet podjęcie pracy nie zwalnia z alimentów o ile nie zarabiam dostatecznie dużo aby się utrzymać)

1. Nie musi Pan. Jak dowie sie z opoznieniem to zwroci Pan wszystko wraz z odsetkami. Wybor nalezy oczywiscie do Pana.
2. J.w.
3. Po uchyleniu obowiazku moze Pan wystapic o alimenty, jesli udowodni Pan swoj niedostatek.
4. Licza sie mozliwosci.Nie ma Pan obowiazku alimentacji matki - spokojnie utrzyma sie Pan za 1.4tys zl. Mozliwosci to np. podjecie pracy na 2 lub trzech etatach. Sady to czesto podkreslaja nakladajac alimenty na rodzicow.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. A jeszcze tak zapytam, po tym jak tata otrzyma informację o tym że pracuję to musi założyć sprawę o uchylenie alimentów jak mniemam, w takiej sytuacji płaci mi alimenty aż do decyzji sądu czy może przerwać płacenie alimentów w chwili gdy zostanie poinformowany?

Ojciec powinien placic do wyroku.Moze jednak zabezpieczyc powodztwo. Nawet jesli pominie ten element i uzyska wyrok z data wsteczna (np. od dnia zlozenia pozwu czy rozpoczecia Pana pracy) alimenty zaplacone podlegaja zwrotowi. Troche sie to pociagnie, bo przy braku wspolpracy znowu nalezy spotkac sie w sadzie, ale do zalatwienia.

myślę że i jemu i mnie będzie zależało żeby załatwić to jak najszybciej bez zbędnego przeciągania. Dzięki za pomoc, kłaniam się i pozdrawiam ;)

Jesli umiecie sie dogadac, to mozna zalatwic to ugoda przed sadem lub notariuszem.

Powrót