Praca a renta

• Autor wątku Autor wątku Feaxa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Feaxa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Czy mogę jednocześnie pobierać w Polsce rentę po zmarłym rodzicu,uczyć się przez internet na uniwersytecie online oraz pracować za granicą, na przykład w Anglii? I to wszystko w tym samym czasie? Czy renta mi przysługuje, bo się uczę?

Tak możesz pobierać rentę , uczyć się i pracować ale musisz pilnować limitów nie nie możesz przekraczać określonej sumy pieniędzy zadzwoń na info do ZUS wszystko ci wyjasnią

musisz pilnować limitów nie nie możesz przekraczać określonej sumy pieniędzy

Limity dorabiania do rent i emerytur ZUS zmienia co 3 miesiące. Zapoznaj się z Komunikatem Prezesa ZUS z dnia 11 sierpnia 2022 r. w sprawie kwot przychodu odpowiadających 70% i 130% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia ogłoszonego za II kwartał 2022 r. stosowanych przy zmniejszaniu albo zawieszaniu emerytur i rent ( M.Pol. 2022.804).

a ja mam pytanie czy na rozmowie o pracę muszę podawać że mam rentę chorobową i grupę inwalidzką, byłem w starostwie powiatowym to powiedzieli że nie muszę mówić że mam grupę umiarkowaną.Ale czy to że mam rentę muszę mówić, do tej pory gdy słyszą słowo renta to dziękują za współpracę, a jak mówiłem ze mam rentę i grupę to tym bardziej byłem jak trędowaty.
Szukam pracy w swoim zawodzie hydraulik.Byłem u jednego lekarza medycyny pracy w sprawie pracy , pokazałem że mam rentę i grupę, to mnie od razu skreślił...

Powrót