Praca a staż

• Autor wątku Autor wątku ktos121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ktos121

Użytkownik
Odpowiedzi
184
Mam pytanie, obecnie odbywam od niedawna staż z urzędu pracy,ale atmosfera jest tam nie do wytrzymania,ichciałbym zrezygnować z tego stażu, ostatnio dostałem propozycje od pracodawcy że może przyjąć mnie do pracy na umowę, ale pod warunkiem że dostanie refundacje z urzędu pracy.Chciałbym dowiedzieć się czy istnieje możliwość , pójścia do tej pracy i otrzymania refundacji z pup, bez żadnych konsekwencji rezygnacji ze stażu? proszę o odpowiedź.

Jest taka możliwość. Oczywiście najpierw pracodawca musi złożyć wniosek o przyznanie refundacji wynagrodzenia i składek do PUP i uzyskać zgodę. Jeśli jednak to nastąpi, to na podstawie zawartej z PUP umowy zatrudnia Pana na podstawie umowy o pracę, a staż jest przerywany.

Tylko o jaką refundację tutaj dokładnie chodzi? skoro chcą mnie przyjąć na umowę o prace, i dostać refundację, tylko którą? jak ona się nazywa? bo dokładnie jeszcze nie pytalem się w urzedzie,ale zamierzam tam pójsc jak najszybciej, by uciec z tego stażu, tylko boje się że jak się nie zgodza to mnie wykreslą z urzedu, i zostane na lodzie.

ktos121 napisał:
o jaką refundację tutaj dokładnie chodzi? skoro chcą mnie przyjąć na umowę o prace, i dostać refundację, tylko którą? jak ona się nazywa?
O to proszę zapytać potencjalnego pracodawcę. Powinien wiedzieć o co się zamierza starać....
ktos121 napisał:
dokładnie jeszcze nie pytalem się w urzedzie,ale zamierzam tam pójsc jak najszybciej, by uciec z tego stażu, tylko boje się że jak się nie zgodza to mnie wykreslą z urzedu, i zostane na lodzie.
Przede wszystkim, to rola pracodawcy, żeby zorientował się czy w ogóle i jakie dofinansowanie może uzyskać. Pana wizyta w PUP jest w mojej ocenie bezcelowa, bo trzeba znać sytuację firmy, żeby móc ocenić z czego może skorzystać. Dlatego raczej to potencjalny pracodawca zainteresowany dofinansowaniem powinien skontaktować się z PUP w tej sprawie.
Panu pozostaje kontynuowanie stażu dopóki podjęcie pracy stanie się realne, a nie jak obecnie pozostawać w ramach "pobożnych życzeń" czy też obietnic potencjalnego pracodawcy.

Ostatnia edycja:
Mam jeszcze dwa pytania.Zamierzam pójsc do tego urzędu i zapytać się ,tylko nie wiem jak to ma wyglądać, czy pup zgodzi się wgl, powiem że ten staż jest mi niwygodny panuje zła atmosfera, a w tej pracy, przede wszystkim zarobił bym więcej.Tylko że jak pójde to będę miał opuszczony jeden dzięń stażu, a przecież nie mogę jeszcze wziąć wolnego.Mam jeszcze takie pytanie, czy urząd pracy może zapłacic mi za te 8 dni stażu stypendium w przypadku przerwania stażu lub mojej rezygnacji? może to trochę absurdalne pytanie.

ktos121 napisał:
czy pup zgodzi się wgl, powiem że ten staż jest mi niwygodny panuje zła atmosfera, a w tej pracy, przede wszystkim zarobił bym więcej.Tylko że jak pójde to będę miał opuszczony jeden dzięń stażu, a przecież nie mogę jeszcze wziąć wolnego.
Dopóki nie będzie zgody dyrektora PUP na przerwanie stażu należy go odbywać zgodnie z zasadami. Skoro nie może Pan wziąć jeszcze dnia wolnego, to nie powinien Pan opuszczać dnia pracy. Czy potencjalny pracodawca naprawdę sam nie może się skonsultować z PUP w tej sprawie? To jego firma będzie oceniana, więc na tym etapie Pana wizyta w PUP kosztem stażu, na który został Pan skierowany przez ten sam PUP jest bezcelowa.
Opuszczając dzień pracy na stażu ryzykuje Pan utratę statusu bezrobotnego, a wtedy żadna refundacja kosztów zatrudnienia bezrobotnego w ogóle nie będzie wchodziła w grę.
ktos121 napisał:
czy urząd pracy może zapłacic mi za te 8 dni stażu stypendium w przypadku przerwania stażu lub mojej rezygnacji? może to trochę absurdalne pytanie.
Które 8 dni stażu? Proszę konkretniej.
Dopóki "nowy" pracodawca Pana nie zatrudni nie wolno przerywać stażu!

Ostatnia edycja:
Obecnie odbyłem dopiero 8 dzień stażu z pup, moje własnie pytanie jest takie, czy jeżeli bym zrezygnował sam ze stażu, lub gdyby mi go przerwano, to czy urząd zapłacił by mi za te 8 dni które przepracowałem na stażu? wiem że może to pytanie jest dziwne.Drugi pracodawca zgodził się że przyjmie mnie do pracy, na umowęo pracę pod warunkiem tak jak pisałem jeżeli dostanie od urzędu pracy refundację,tak jak pisałem bardzo nie podoba mi się aktualna atmosfera jaka panuje na stażu, i dlatego jeżeli istniała by taka możliwosc, chcialbym jak najszybciej pojsc do innego pracodawcy,ale wlasnie on wymaga refunadcji z urzedu, wiec sam stazu rzucic nie moge.Jak dlugo trwa taka procedura, przerwanie stażu i rozpatrzenie tej drugiej opcji o refundacje.

Jeszcze jedno mam pytanie, jak ma wgl wygladac ta cala procedura przerwania stazu a zamiany na innego pracodawce,czy musze pojsc wgl wlasnie do urzedu i powiedziec im ze nie podoba mi sie atmosfera na stażu, i że miałem kilka bardzo niekomfortowych sytuacji, czy też, pracodawca sam musi złożyć wniosek do pup w tym celu? i urząd sam mi przerwie ten staż? bardzo bym prosił o odpowiedź bo mi jest to bardzo ważne.

ktos121 napisał:
odbyłem dopiero 8 dzień stażu z pup, moje własnie pytanie jest takie, czy jeżeli bym zrezygnował sam ze stażu, lub gdyby mi go przerwano, to czy urząd zapłacił by mi za te 8 dni które przepracowałem na stażu?
Zapłaci, ale w tej sytuacji nie widzę szans na zachowanie statusu bezrobotnego.
ktos121 napisał:
jak ma wgl wygladac ta cala procedura przerwania stazu a zamiany na innego pracodawce,czy musze pojsc wgl wlasnie do urzedu i powiedziec im ze nie podoba mi sie atmosfera na stażu, i że miałem kilka bardzo niekomfortowych sytuacji
Wszystko zależy od postawy i stopnia zaangażowania "nowego" pracodawcy. Jeśli pracodawcy zależy na dofinansowaniu, to w jego zakresie leży uzyskanie szczegółowych wytycznych.
ktos121 napisał:
czy też, pracodawca sam musi złożyć wniosek do pup w tym celu?
Tak.
ktos121 napisał:
urząd sam mi przerwie ten staż?
Dopóki nie zostanie Pan zatrudniony i tego nie udokumentuje, to PUP stażu nie przerwie.

No właśnie, jako mam pewność że urząd pracy zgodzi się , aby mnie przenieśc do innego pracodawcy na umowę o pracę, i dać dla niego refundacje.Pracodawca złoży zapewne wniosek w urzędzie ale nie wiem czy to przejdzie. Mam pytanie, nie chcę mi się za bardzo wierzyć w to że urząd wypłaci mi pieniądze za załóżmy przerwany staż, staż zacząłem od 6maja , założmy że przerywam go 16 maja, to urząd powiinen wypłacić mi pieniądze za ten okres w czerwcu? Czy to zgodne z prawem?Podobno stypendium zwraca się gdy przerwie się staż.

ktos121 napisał:
No właśnie, jako mam pewność że urząd pracy zgodzi się , aby mnie przenieśc do innego pracodawcy na umowę o pracę, i dać dla niego refundacje.Pracodawca złoży zapewne wniosek w urzędzie ale nie wiem czy to przejdzie. Mam pytanie, nie chcę mi się za bardzo wierzyć w to że urząd wypłaci mi pieniądze za załóżmy przerwany staż, staż zacząłem od 6maja , założmy że przerywam go 16 maja, to urząd powiinen wypłacić mi pieniądze za ten okres w czerwcu? Czy to zgodne z prawem?Podobno stypendium zwraca się gdy przerwie się staż.

Żadną. Urząd nie musi Cię aktywizować wg Twojego własnego planu.

Podejrzewam, że jeżeli przeznaczył już środki na Twoją aktywizację czyli na staż, który został nieukończony to weźmie pod uwagę przy rozdzielaniu środków w ramach innego programu. (to tylko moja prywatna opinia)

Odnośnie stypendium to przysługuje ono za każdy dzień odbywania stażu. Za miesiąc maj wyplata nastąpi do 14 czerwca.
Zwrotowi mogą podlegać jedynie koszty stażu tj. koszty dojazdu, koszty badań ale trzeba zapytać o to w swoim PUP.

pytałem się w urzedzie czy własnie była by możliwosć zamiany stażu na tą pracę, niestety niektórzy twierdzą że się nie da, a nie którzy że się da, to jak to w końcu jest? Dodam że lepsze, korzystniejsze było by dla mnie praca na umowę, ale pracodawca chcę refundacji z urzędu pracy w zamian.Jeżeli chodzi o stypendium stażowe tak jak ktos napisał przysługuje ono za każdy dzien stażu? tzn jeżeli zrezygnuje po 9dniach to zostanie ono mi wypłacone w czerwcu?normalnie czyli 997,40/30/9=299zł???

ktos121 napisał:
pytałem się w urzedzie czy własnie była by możliwosć zamiany stażu na tą pracę, niestety niektórzy twierdzą że się nie da, a nie którzy że się da, to jak to w końcu jest? Dodam że lepsze, korzystniejsze było by dla mnie praca na umowę, ale pracodawca chcę refundacji z urzędu pracy w zamian.Jeżeli chodzi o stypendium stażowe tak jak ktos napisał przysługuje ono za każdy dzien stażu? tzn jeżeli zrezygnuje po 9dniach to zostanie ono mi wypłacone w czerwcu?normalnie czyli 997,40/30/9=299zł???

Skoro Twój PUP nie wie jak zachować się w tej konkretnej sprawie tym bardziej nikt na forum nie jest wstanie odpowiedzieć na to pytanie.

Podałeś dobry wzór na obliczenie stypendium za niepełny miesiąc.

Powrót