B
Bezkres
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 37
Mam dla Was pytanie z gorącą prośbą o odpowiedź:
Jaką umowę zawrzeć z osobą, która chce pracować w przedsiębiorstwie (wykonywać zadania) bez wynagrodzenia (ta osoba nie chce pieniędzy ani nic innego)? Pytanie dotyczy też kwestii podatkowych.
Myślałem o ehrenamtliche Tätigkeit, ale tam jest warunek, że praca musi być pełniona dla celów służących dobru społecznemu, tj.
Abgabenordnung
§ 52 Gemeinnützige Zwecke
W takim razie zostaje kwestia praktyki, tylko czy można zawrzeć umowę o praktykę na czas nieokreślony? Jeśli tak to wraca kwestia wynagrodzenia...
Znalazłem w sieci że w przypadku zaistnienia stosunku pracy (tj. jego stwierdzenia przez urząd), gdy sama umowa na to nie wskazuje i nie podano wynagrodzenia stosuje się przepis Abs. 2 § 612 BGB:
Mam nadzieję, że ktoś będzie umiał mi pomóc, z góry dziękuję!
Jaką umowę zawrzeć z osobą, która chce pracować w przedsiębiorstwie (wykonywać zadania) bez wynagrodzenia (ta osoba nie chce pieniędzy ani nic innego)? Pytanie dotyczy też kwestii podatkowych.
Myślałem o ehrenamtliche Tätigkeit, ale tam jest warunek, że praca musi być pełniona dla celów służących dobru społecznemu, tj.
Abgabenordnung
§ 52 Gemeinnützige Zwecke
(...) Eine Förderung der Allgemeinheit ist nicht gegeben, wenn der Kreis der Personen, dem die Förderung zugute kommt, fest abgeschlossen ist, zum Beispiel Zugehörigkeit zu einer Familie oder zur Belegschaft eines Unternehmens (...)
W takim razie zostaje kwestia praktyki, tylko czy można zawrzeć umowę o praktykę na czas nieokreślony? Jeśli tak to wraca kwestia wynagrodzenia...
Znalazłem w sieci że w przypadku zaistnienia stosunku pracy (tj. jego stwierdzenia przez urząd), gdy sama umowa na to nie wskazuje i nie podano wynagrodzenia stosuje się przepis Abs. 2 § 612 BGB:
A wiąże się to z opodatkowaniem wstecznym (?).Ist die Höhe der Vergütung nicht bestimmt, so ist bei dem Bestehen einer Taxe die taxmäßige Vergütung, in Ermangelung einer Taxe die übliche Vergütung als vereinbart anzusehen.
Mam nadzieję, że ktoś będzie umiał mi pomóc, z góry dziękuję!