praca bez umowy

• Autor wątku Autor wątku kacper84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacper84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam pytanie. Powiedzmy ze dana firma XYZ zatrudnia 9 pracownikow. Firma dziala od 3 miesiecy i od tych 3 miesiecy obiecuje podpisanie umow... jednakze ciagle tego nie robi tlumaczac sie problemami z nadaniem NIPu. Mam pytanie...

jakie świetle KK i odpowiedich ustaw są obostrzenia dla pracodawców i pracowników?

jakie są zakresy kar? a jak to jest zazwyczaj w przypadku pierwszego tego typu wykroczenia...

z góry dziekuję za pomoc

K.

Co ma wspólnego NIP z zawarciem umowy? Chyba ktoś sobie kpinki robi.
Co do pytań, to o co chodzi z tymi "obostrzeniami"?
Proszę sobie poczytać dział 13 kodeksu pracy (art. 281. do 283.).

sprawa wyglada tak ze firma istnieje ale zmienia wlascicieli

teraz bede nimi polak, obywatel WielkieJ Brytanii oraz Amerykanin

tlumaczenie jakie pracownicy slysza to to ze nie mozna dac kontraktow bo spolka nie ma nipu, zaoferowano jedynie listy lojalnosciowe...

ja sam tez nie rozumiem do konca o co chodzi... i czy to nie jest po prostu proba wyrolowania pracowników i zaoszczedzenia paru zlotych...

przeczytalem ten rozdzial... i rzeczywiscie sa tam obostrzenia dla pracodwacow ale co z pracownikami?

co im grozi za prace bez umowy (nie licząc umowy slownej i pomimo ciaglego ponaglania by te umowy podpisac). Nikt z pracowników nie wyraza woli pracy "na czarno".

Proszę to zgłosić do PIP.
Firma działa na terenie Polski i musi stosować nasze prawo pracy.
Umowa ustna również obowiązuje, choć powinna być zawarta na piśmie.

oczywiscie takie rozwiazanie bedzie najlepsze... pytanie tylko czy w zwiazku z tym osoby, ktore pracowaly przez miesiac (za ktory dostaly wynagrodzenie) nie beda mialy nieprzyjemnosci natury prawnej z tego tytulu... (przy zalozeniu, iz pracownicy zglosza te sprawe do PIP)

Nie będą miały żadnych nieprzyjemności. Miały zawartą ustną umowę i domagały się jej potwierdzenia na piśmie. Nie otrzymały, więc zgłaszają to do PIP.

Dziekuje bardzo za pomoc

Powrót