Praca dodatkowa po zawieszeniu działalności

• Autor wątku Autor wątku PatrycjaJak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PatrycjaJak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Rok temu zawiesiłam działalność gospodarczą (produkcja i sprzedaż przez Internet). Z racji na słabe wyniki, poszłam do pracy i nadal pracuję.

Po kilku miesiącach od zawieszenia, spontanicznie zaczęłam wykonywać dorywczo (kilkanaście godzin w miesiącu) drobne usługi graficzne dla firm i osób prywatnych. Uzbierany w ten sposób dochód, który nie przekroczył 5000 zł w roku chciałam rozliczyć w PIT 36 w inne źródła dochodu, byłam przekonana, aż do kilku ostatnich dni, że mogę tak zrobić na podstawie choćby, działalności nierejestrowanej na podstawie artykułu z 2018 r.
***mod***

Kwoty wpłat na rachunek były drobne od 2 zł w górę, nie spisywałam z tego tytułu umów, drugie strony też tego nie wymagały, ale prowadziłam ewidencję.

Myślałam, że to będzie tyle, ale kilka dni temu zaczęłam mieć wątpliwości, bo przeczytałam też, że jednak nie można prowadzić takiej działalności w moim przypadku i to, co robię może być podciągnięte pod zawieszoną działalność. Gdzie w tym przypadku albo robię, to zupełnie nielegalnie z niewiedzy, albo z racji na rozbieżność działań z firmy, a usług graficznych, mogę rozliczyć się jak na początku myślałam.

Nie wiem jak mam się zachować, nie chciałam nic złego. Która z podanych wersji jest prawidłowa? Jak wyjść z tej sytuacji, jeśli jednak popełniłam błąd?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót