Praca doktorska a wykorzystanie w niej skanów

• Autor wątku Autor wątku bremkins
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bremkins

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie,

w mojej pracy doktorskiej chciałem wykorzystać skany rękopisu, który znajduje się w zbiorach pewnej biblioteki. Otrzymałem mailowo zgodę na wykonanie tych skanów, jednak aby móc opublikować je, poinformowano mnie o konieczności otrzymania zgody od Dyrekcji biblioteki, informacji o ich proweniencji i jednego nieodpłatnego egzemplarza tejże publikacji.

Oto treść niniejszego maila:

"Szanowny Panie,

udzielam zgody na wykonanie skanów interesującego Pana rękopisu.
W przypadku zamiaru jego publikacji (w formie książki, artykułu, płyty czy w internecie) niezbędna jest zgoda Dyrekcji Biblioteki, zamieszczenie w tejże publikacji informacji o proweniencji rękopisu oraz nieodpłatne przekazanie nam jednego egzemplarza publikacji".

Proszę o informację czy faktycznie oprócz zgody na wykonanie skanów, zamieszczenia w pracy doktorskiej źródła owych skanów, potrzebna jest dodatkowo zgoda dyrekcji? Oraz przekazanie jednego egzemplarza publikacji, jak to sobie zażyczono?

Pozdrawiam serdecznie!

To zależy od tego czy owe rękopisy były kiedykolwiek rozpowszechniane, jeśli nie to dozwolony użytek ich nie dotyczy a należy wziąć pod uwagę Art. 99^1. Prawa Autorskiego i następne.

Powrót