Praca domowa szkoła. Dziwny temat.

• Autor wątku Autor wątku Frisco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Frisco

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam sprawa może wydaje się dziwna ale chcę sie dowiedzieć. Nauczyciel zagroził mi i mojemu koledze że pozwie nas na policje za to że wysłałem mu mój projekt (zadanie). Jak to wygląda czy jest na to jakiś paragraf czy coś? Bo jak na mój głupi rozum to zwykła groźba króra nie ma pokrycia prawnego.

Frisco napisał:
... za to że wysłałem mu mój projekt (zadanie). ...
Zależy w jakim celu i co z tym zrobi Twój kolega.
Frisco napisał:
... Bo jak na mój głupi rozum ...
Na Twoim miejscu zacząłbym od popracowania na tym właśnie.

Dzięki za odpowiedź na takich ludzi jak ty zawsze można liczyć.

Wysłał to nauczycielowi za moją zgodą.

Wysłał jako swój? Jeśli tak to popełnił przestępstwo, w tym przypadku Twoja zgoda nie ma żadnego znaczenia. Ten kontratyp nie ma w tym przypadku zastosowania.

Wysłałem znajomemu zadanie które zrobiłem. Ponieważ chciałem żeby polepszył sobie średnia z powodu tego iż jest słabszy z tego przedmiotu. Więc dlaczego zostało popełnione przestępstwo? Sprawa jest dość poważna więc proszę o odpowiedź na poważnie.

Frisco napisał:
... Więc dlaczego zostało popełnione przestępstwo? ...
Nie odpowiedziałeś na bardzo ważne pytanie z poprzedniego postu. Przywłaszczenie autorstwa, wprowadzenie w błąd co do autorstwa jest przestępstwem.

Ten kolega przyznał się że to moje. Fakt dopiero po tym jak nauczyciel się zapytał ale jednak. Ale nadal nie rozumiem dlaczego moja zgoda nie jest istotna.

Ponieważ w odniesieniu do przywłaszczenia autorstwa tego kontratypu nie stosuje się. Taki jest pogląd doktryny. Zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych prawa autorskie osobiste, a między innymi tym jest autorstwo, są nierozerwalnie związane z autorem, nie podlegają zrzeczeniu czy też zbyciu. Szczególnie restrykcyjnie jest to stosowane w odniesieniu wszelkich prac kontrolnych, zaliczeniowych, dyplomowych, itp. itd..
Co do zasady do przestępstwa doszło.

W odniesieniu do Ciebie:

Frisco napisał:
... Ponieważ chciałem żeby polepszył sobie średnia z powodu tego iż jest słabszy z tego przedmiotu. ...
Odpowiedzialność z Art. 18. KK w związku z Art. 272. KK.

Ostatnia edycja:
Zanim zaczniemy pisac o jakis przestepstwach to chyba nalezaloby podpytac o wasz wiek.

Wiek będzie miał wpływ na odpowiedzialność a nie na kwalifikację czynu.

PS.
Nie wiem czy pamiętasz, w dziale Prawa karnego masz odpowiedni przyklejony wątek na ten temat.

Ostatnia edycja:
Zatem powyższa uwaga nie ma do Ciebie zastosowania.

Powrót