M
michael112
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Kwestia pierwsza
W ostatnich dniach kontaktowałem się z uczelnią na której się dyplomuję, w sprawie udzielenia zgody na odstąpienie od 6 msc. okresu pierwszeństwa uczelni ws. publikacji pracy dyplomowej (art. 15a prawa autorskiego).
W odpowiedzi otrzymałem dosyć ciekawą interpretację prawną. Otóż, ich zdaniem przepis ten dotyczy tylko sytuacji kiedy chcemy publikować pracę drukowaną. Natomiast jeśli w postaci elektronicznej (np. w internecie) to już nie. Oto fragment ich odpowiedzi:
Pytanie do forumowiczów:
Czy zgadzacie się z powyższą interpretacją? Niewątpliwie jest dla mnie korzystna, jednak mam wątpliwości czy tak jest w istocie i czy jednak publikowanie pracy w internecie przez autora przed upływem owych 6 miesięcy nie skutkuje złamaniem prawa.
Kwestia druga
Przed przystąpieniem do obrony, uczelnia oczekuje ode mnie zatwierdzenia oświadczenia o treści którą prezentuję w załączniku do niniejszego posta.
W informacji mailowej z dziekanatu otrzymałem informację sugerującą, że jeśli im nie udzielę licencji w powyższym brzmieniu, to w ogóle nie dopuszczą mnie do egzaminu dyplomowego - pomimo że uzyskałem absolutorium, promotor zatwierdził moją pracę i mam uiszczone opłaty za studiowanie.
Pytanie do forumowiczów:
Czy mają prawo uzależniać dopuszczenie do obrony pracy od udzielenia takiej licencji?
W ostatnich dniach kontaktowałem się z uczelnią na której się dyplomuję, w sprawie udzielenia zgody na odstąpienie od 6 msc. okresu pierwszeństwa uczelni ws. publikacji pracy dyplomowej (art. 15a prawa autorskiego).
W odpowiedzi otrzymałem dosyć ciekawą interpretację prawną. Otóż, ich zdaniem przepis ten dotyczy tylko sytuacji kiedy chcemy publikować pracę drukowaną. Natomiast jeśli w postaci elektronicznej (np. w internecie) to już nie. Oto fragment ich odpowiedzi:
W odpowiedzi na Pana pytanie wskazuję, że zgodnie z art. 15a. 1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. Dz. U. z 2021 r. poz. 1062 ze zm.) uczelni przysługuje pierwszeństwo w opublikowaniu pracy dyplomowej studenta. Jeżeli uczelnia nie opublikowała pracy dyplomowej w terminie 6 miesięcy od dnia jej obrony, autor może ją opublikować, chyba że praca jest częścią utworu zbiorowego, natomiast zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt. 1 ww. ustawy utworem opublikowanym jest utwór, który za zezwoleniem twórcy został zwielokrotniony i którego egzemplarze zostały udostępnione publicznie. Wynika z tego, iż regulacja zawarta w art. 15a. 1 ww. ustawy odnosi się do publikacji pracy w formie egzemplarzy tradycyjnych „papierowych” wydań pracy dyplomowej, nie ma jednak zastosowania do rozpowszechniania pracy na innych polach eksploatacji. W związku z tym rozpowszechnienie treści pracy dyplomowej np. za pośrednictwem bloga lub w innej elektronicznej formie nie jest objęte regulacją zawarta w z art. 15a. 1 ww. ustawy i może się odbyć w każdym czasie, oczywiście jeżeli praca nie została utajniona lub nie zastała jej nadana klauzula tajności.
W przypadku gdyby autor planowałby dokonanie publikacji pracy dyplomowej w formie tradycyjnej, mimo, iż z treści przepisu nie wynika że uprawnienie uczelni ma charakter wyłączny, zasadnym jest uzyskanie zgody na publikację lub też oświadczenia o nie skorzystaniu przez uczelnię z przysługującego jej prawa pierwszeństwa. W celu uzyskania takiej zgody lub oświadczenia należy złożyć wniosek do Prorektora ds. studiów[...]
Pytanie do forumowiczów:
Czy zgadzacie się z powyższą interpretacją? Niewątpliwie jest dla mnie korzystna, jednak mam wątpliwości czy tak jest w istocie i czy jednak publikowanie pracy w internecie przez autora przed upływem owych 6 miesięcy nie skutkuje złamaniem prawa.
Kwestia druga
Przed przystąpieniem do obrony, uczelnia oczekuje ode mnie zatwierdzenia oświadczenia o treści którą prezentuję w załączniku do niniejszego posta.
W informacji mailowej z dziekanatu otrzymałem informację sugerującą, że jeśli im nie udzielę licencji w powyższym brzmieniu, to w ogóle nie dopuszczą mnie do egzaminu dyplomowego - pomimo że uzyskałem absolutorium, promotor zatwierdził moją pracę i mam uiszczone opłaty za studiowanie.
Pytanie do forumowiczów:
Czy mają prawo uzależniać dopuszczenie do obrony pracy od udzielenia takiej licencji?
Załączniki
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.