Praca dyplomowa z aplikacją informatyczną a zgoda firmy

• Autor wątku Autor wątku wiket
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiket

Użytkownik
Odpowiedzi
72
Cześć,

W ramach swoich studiów IT chciałbym stworzyć pracę dyplomową wraz z aplikacją webową - stronę dla przewoźnika autobusowego. Moje obawy krążą wokół tego, czy:
1. Muszę mieć zgodę firmy na użycie jej nazwy i opis przedsiębiorstwa?
2. Mogę stworzyć aplikację, na której nie będę zarabiał, ale informacje takie jak rozkład jazdy, pobrałbym od przewoźnika (czy to z jego strony internetowej, czy też z rozkładu jazdy na dworcu)?
3. Mogę wykorzystać grafiki, jakie przedsiębiorca umieścił na swojej stronie internetowej oraz na Facebooku, czy lepiej tego nie robić?

Pozdrawiam serdecznie

1. Tak.
2. Polecam lekturę Ustawy o ochronie baz danych, jest dość krótka.
3. Za odpowiednią zgodą.

Dzięki za odpowiedź!

Co do mojego pkt 2: Nie wiem, czy łapię się na art. 3 ustawy, ani na art. 7 (czy jestem użytkownikiem korzystającym zgodnie z prawem?), ale chyba to, co chcę zrobić, byłoby zgodne z art. 8.2. Z drugiej strony, wydaje mi się, że na przeszkodzie realizacji moich celów stoją art. 6.1 i art. 8.1. Ustawa jest krótka, ale nie potrafię jej należycie zinterpretować. Proszę o pomoc.

Jeżeli chodzi o punkt 1: Pozostaje mi napisać do przewoźnika i przedstawić sprawę. Chociaż gryzie się to, z tym, co przeczytałem w internecie. Ale różni ludzie piszą na różnych forach różne rzeczy. Gdy przewoźnik się nie zgodzi, będę pisał o firmie "XYZ". Podobnie rzecz się ma z punktem 3 - w przypadku braku zgody, wytworzę własne grafiki dla fikcyjnego przedsiębiorstwa.

1. Dostałeś jednoznaczna odpowiedź.
2. Nie wypełniasz znamion żadnego zezwolenia.

Powrót