Praca emeryta w Niemczech a obowiązkowe ubezpieczenie emerytalne

• Autor wątku Autor wątku bodi34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bodi34

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Mieszkam i pracuję w Niemczech (Turyngia). Jestem emerytem(mundurowym). Pobieram emeryturę z Polski. W związku z podjęciem pracy w Niemczech nadany został mi numer niemieckiego ubezpieczenia emerytalnego(Versicherungsnummer), oraz potrącane są składki na obowiązkowe ubezpieczenie emerytalne. Właściwą instytucją jest Deutsche Rentenversicherung Bund.( nie pytam u źródła, słaby niemiecki)
W związku z powyższym moje pytanie jest następujące:
Czy jako emeryt pobierający już emeryturę z innego kraju podlegam pod obowiązkowy niemiecki system emerytalny, czy muszę płacić składki na ubezpieczenie emerytalne?
Jeżeli nie to w jaki sposób doprowadzić aby zaprzestano potrącania mi z wynagrodzenia składek na ubezpieczenie emerytalne.

Ostatnia edycja:
czy naprawdę nie ma żadnego emeryta który pracuje w Niemczech i byłby zainteresowany tym tematem?

Witam
Dołączam się do wątku- Praca emeryta polskiego w Niemczech. Jestem na polskiej emeryturze i pracuję w niewielkim wymiarze tzw. MiniJob 450 E.Mam potrącane składki na Emeryturę. Nie wiem ile trzeba pracować lat ,żeby miec jakieś roszczenia emerytalne w Niemczech. Zamierzam tu zamieszkać na stałe. Andriana

Powrót