Praca i składki w Niemczech, umowa polska

• Autor wątku Autor wątku Prezydentowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Prezydentowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
mieszkam na stałe w Niemczech, tutaj też jestem ubezpieczona; dostałam niedawno propozycję pracy (zatrudnienia) z polskiej firmy (z siedzibą w Polsce). Firma chce zawrzeć ze mną polską umowę o pracę i płacić składki w Polsce (mam też meldunek w Polsce). Oferta jest bardzo kusząca i przyznam, że marzyłam o tego rodzaju pracy. Chciałabym wiedzieć, czy firma ta może mi opłacać składki tutaj, w Niemczech, zamiast w kraju? Zależy mi na ubezpieczeniu zdrowotnym tu, gdzie mieszkam oraz utrzymaniu ciągłości ubezpieczeniowej.
Dziękuję za informacje.

Chciałabym wiedzieć, czy firma ta może mi opłacać składki tutaj, w Niemczech, zamiast w kraju?
raczej nie

Zgodnie z zasadą koordynacji ubezpieczeń w UE osoby podlegają ubezpieczeniom w tym kraju, w którym pracują (lub wykonują działalność).
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej / Koordynacja Systemów Zabezpieczenia Społecznego / Unia Europejska / Ustawodawstwo

ubezpieczenie można chyba przenieś do DE za pomocą odpowiedniego formularza
http://europa.eu/youreurope/citizens/work/social-security-forms/index_pl.htm#s1form

Ostatnia edycja:
Wielkie dzięki za odpowiedź i źródło! :)
Jednak istnieje chyba możliwość opłacania składek w Niemczech, gdyby firma ta zatrudniła mnie jako pracownika delegowanego na okres przekraczający 24 miesiące: "Pracownik zostaje wysłany przez swojego polskiego pracodawcę, kancelarię prawną, do pracy w Belgii na okres od 1 listopada 2010 r. do 1 grudnia 2013 r. W tym przypadku pracownik będzie podlegać ubezpieczeniu w Belgii, ponieważ nie spełnia warunku, iż delegowanie nie może być dłuższe niż 24 miesiące." Dobrze zrozumiałam? :)
I jeszcze jedno - ok, składki normalnie powinny być płacone w Polsce, ale rozliczyć się będę musiała w Niemczech, ponieważ tu żyję, pracuję i przebywam, prawda?

Ostatnia edycja:
Powrót