Praca legalna w Niemczech, będąc na polskiej emeryturze

• Autor wątku Autor wątku Andriana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andriana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Pracuję w Niemczech w niewielkim wymiarze godzin i mam odprowadzane składki emerytalne tutaj. Jestem polską emerytką. Słyszałam, że trzeba przynajmniej 5 lat pracować by mieć jakieś roszczenia. Zamierzam w Niemczech mieszkać na stałe. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak się mają te sprawy, czy na pewno trzeba 5-lat przepracować, i co mogę zyskać mając te lata przepracowane? Z poważaniem Andriana

Skoro jesteś emerytką to nie musisz płacić składek na emeryturę w Niemczech pracując tam. Płacenie ich to wyrzucanie pieniędzy w błoto, bo albo w ogóle nie nabędziesz praw do jakiejkolwiek emerytury w Niemczech albo będą to dosłownie grosze, skoro pracujesz w niewielkim wymiarze godzin i niewiele lat.

Musisz poinformowac pracodawcę, że jesteś emerytką i wtedy nie będzie on odprowadzał składek na emeryturę. Już zapłacone składki powinien Tobie zwrócić. W jakim wymiarze czasowym pracujesz? Czy jest to tzw mini job?

No tak,ale pisałam ,że jestem polską emerytką. A praca tutaj to jest Mini Job. Przecież moja polska Emerytura =450E po przeliczeniu. Chciałam sobie tę emeryturę powiększyć.Pracowałam 10 miesięcy też na Mini Jobie to przysyłają mi 3 Euro (z Meldunkiem i ubezpieczeniem zdrowotnym). W 2017 r wyszła nowa ustawa, że można na Mini Jobie bez meldunku i ubezpieczenia zdrowotnego pracować, a tylko zwiększa się ilość pieniędzy na Rentenversicherung. Tak pracuję już rok. Ale również dowiedziałam się, że żeby mieć jakiekolwiek roszczenia np. przy dopłacie do wynajmowanego mieszkania to trzeba się zatrudnić z zameldowaniem i z ubezpieczeniem zdrowotnym. Ale nie wiem jak długo nalezy pracować by te roszczenia nabyć? Czy skoro ja już jestem polską Emerytką to pracująć 5 lat też otrzymałabym niemiecką emeryturę, czy jak? < bo przecież wpłacam na Rentenversicherung. Nie mogę tego jakoś rozwikłać? Gdzie się udać w Niemczech by to wyjaśnić? Z poważanie Andriana

Prosze Pani.Przy Mini Job , i skladkach ktore sa odprowadzane,to moze Pani dostanie po 5 latach przepracowanych 5 euro wiecej...Proponuje,zamiast te skladki odprowadzac do Rentenversicherung ,lepiej je sobie odkladac do "skarpety" i dodac jeszcze cos z tego Mini Job. Przepraszam ,jezeli moge zapytac, przy Pani toku myslenia, po 5 latach pracy na Mini Job, ile Pani dostanie wiecej tej emerytury ???

Jeszcze raz: Twoja niemiecka emerytura to będą grosze, kompletnie bez znaczenia. Zwłaszcza jeśli chcesz zamieszkać w Niemczech. Twoje dochody ( polska emerytura plus ewentualnie parę euro niemieckiej ) w zupełności nie starczą Ci na życie. Będziesz musiała starać się o pomoc socjalną ( Sozialhilfe ). I w tym tkwi sęk, bo aby ją dostać musisz już mieszkać w Niemczech przez dłuższy okres czasu. A przy Twoich dochodach nikt Ci mieszkania nie wynajmie, no chyba gdzieś na wsi przy wschodniej granicy Niemiec.

Dlatego lepiej nie płacić składek na emeryturę w Niemczech w Twoim przypadku. Jak pisała poprzedniczka lepiej odłóż te pieniądze ( 15% przy mini job ). Więc poinformuj pracodawcę i Rentenversicherung, że jesteś już emerytką i/lub złóż wniosek o zwolnienie z obowiązku płacenia składek w Niemczech.

Powrót