Praca licencjacka - wykorzystanie rysunków

• Autor wątku Autor wątku shad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shad

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Mam pytanie odnośnie umieszczania rysunków nie swojego autorstwa w pracy licencjackiej.
Pisze (właściwie już napisałem) pracę o modelowani organicznym. Podzieliłem ją na dwie części, biologiczną – anatomia, oraz cześć praktyczną w której umieszczam własną grafikę. W części pierwszej wykorzystałem rysunki szkieletu kostnego zaczerpnięte z książki, przy czym zaznaczyłem że te rysunki pochodzą „z takiej książki i są takiego autorstwa” i wysłałem prace do promotora. W odpowiedzi dostałem to:

[cytat:3uw3br7o]„Zgodnie z prawem druku na wszystkie rysunki których Pan nie jest autorem musi Pan otrzymać zgodę autorów oryginału i w podpisie pod rysunkiem powinno by napisane ze "skopiowane za zgoda .....".
Proszę albo te rysunki samodzielnie zmodyfikować albo je usunąć i przysłać mi ostateczna wersje poprawionej pracy.”[/cytat:3uw3br7o]

Czy mogę ich użyć w taki sposób jak to zrobiłem, czy jednak promotor ma racje (proszę mi nie pisać że z promotorem jak z szefem i że rację zawsze ma ;P).
Zaznaczam że jest to praca czysto edukacyjna i nie czerpię z niej żadnych zysków. A co do sugestii o ich modyfikacji, to ciężko jest zmodyfikować szkice np. klatki piersiowej... choć mogę np. usunąć żebro… ;P

Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi!

Pozdrawiam,
Dawid

Proszę nie pisać post pod postem i to jeszcze nic nie wnoszącą, jak ktoś będzie w stanie odpowiedzieć to odpowie.

Do rzeczy. Jeśli zdjęcie poparte jest solidnym komentarzem (a co najważniejsze, zdjęcie jest uzasadnione, aby wyrazić jakąś myśł, coś ukazać) to można posłużyć się prawem cytatu. Nigdzie nie jest powiedziane, że odnosi się to tylko do tekstu pisanego. W komentarzu do p.a., nie chce mi się teraz szukać - ale moge odesłać do podanego niedawno na forum linku - http://www.wiadomosci24.pl/blog/interne ... 12185.html - z pewnym wywiadem.

Oczywiscie nalezy podać autora i źródła skąd się to zdjęcie wzięło.

Ps. modyfikacja czyli opracowanie wymaga zgody autora i tutaj prawo cytatu nie miało by zastosowanie.

Dziękuje za odpowiedź, następnym razem nie będe pisał nic nie wnoszącego postu :)

Znalazłem coś takiego w czeluściach internetu:
„- W przypadku zamieszczania jakichkolwiek reprodukcji cudzych rysunków lub po prostu reprodukcji zdjęć obiektów czy dzieł sztuki musimy podać (w podpisie rysunku lub w przypisie odnoszącym się do takiego podpisu) dokładne źródło treści graficznej. W przypadku zdjęć trzeba podać nazwisko fotografa (fotografika).
- Jeśli w swojej pracy zamieszczamy znaczną liczbę rozsianych ilustracji, wtenczas należy na końcu, przed bibliografią, umieścić ich spis, z podaniem ewentualnych źródeł. Czasami materiał ilustracyjny najlepiej jest zgrupować w postaci aneksu.”

Odnosiło się to do reguł pisania pracy magisterskiej, ale sądze że licencjat też może się tym kierować ;)

Pozdrawiam!

Colder ma tu rację
Dobrym obyczajem byłoby autora zdjęcia zapytać o zgodę i to by rozwiązało problem..

No spoko tylko że... to nie zdjęcia a szkice i trzeba by się było skontaktować z autorką, a że nie mam pojęcia jak to zrobić, to sie nie da. Szukałem maila i nic, a czasu już brak na inne sposoby :|

Na razie czekam na opinie promotora, posłużyłem się w uzasadnieniu użycia tych szkiców, przedstawionym przez Coldera prawem cytatu i znalezionymi przeze mnie regułami widocznymi dwa posty wyżej.
Pozdrawiam!

Powrót