Praca na etacie a własna działalność :?:

• Autor wątku Autor wątku Natysz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Natysz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Pracuje na pełen etat w firmie usługowo produkcyjnej oraz dysponuję warsztatem ślusarsko spawalniczym który prowadził mój ojciec przed przejściem na emeryturę.
Chciał bym po godzinach pracy korzystając z warsztatu dołączyć do grona kooperantów współpracujących z firmą w której pracuję lecz wymagają ode mnie by działalność była zarejestrowana i żebym wystawiał im faktury VAT.
I tu pojawia się moje pytanie... A mianowicie jak zarejestrować działalność (przy założeniu że nadal będę pracował na etacie) by urząd skarbowy i reszta krwiopijców nie zniszczyła mnie już po pierwszym miesiącu funkcjonowania??

Natysz napisał:
A mianowicie jak zarejestrować działalność (przy założeniu że nadal będę pracował na etacie) by urząd skarbowy i reszta krwiopijców nie zniszczyła mnie już po pierwszym miesiącu funkcjonowania??
Normalnie , w CEiDG - bo tam sie rejestrują osoby fizyczne. i nikt pana nie zniszczy, bo bedzie pan opłacał tylko składkę zdrowotna....bo społeczne juz panu odciągaja na etacie.

HenRab napisał:
bedzie pan opłacał tylko składkę zdrowotna....bo społeczne juz panu odciągaja na etacie.

A ile ta składka zdrowotna może wynosić? I dlaczego miał bym ją płacić w przeciwieństwie do składki społecznościowej skoro jedna i druga jest mi potrącana z etatu??

Natysz napisał:
A ile ta składka zdrowotna może wynosić?
ja bym sie zusu zapytał albo google - tak czy siak wyjdzie:
Serwis ZUS - Składki i świadczenia

Natysz napisał:
I dlaczego miał bym ją płacić w przeciwieństwie do składki społecznościowej skoro jedna i druga jest mi potrącana z etatu??
A to już pytanie nie do mnie, ani nawet nie na to forum....
Widocznie ustawodawca w swej racjonalności przyjął,ze moze pan zachorować "dwa razy w tym samym czasie" :wow:

Powrót