A
akuku91
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam, od 5 lat pracuję na stałe w dużej firmie w Niemczech i nie chciałbym z tej pracy zrezygnować (pracuję tylko 4 dni w tygodniu). Jednak od zawsze interesowałem się handlem i z tego powodu, że czasu mam nawet sporo chciałbym zacząć sprzedawać na ebay. Niestety w temacie gewerby jestem zielony i miałbym kilka pytań będę super wdzięczny za jakiekolwiek przydatne informacje 
1. Jaki rodzaj gewerby powinienem założyć stale pracując przeczytałem coś o "nebengewerbe" ?
2.W tym przypadku jakiego progu zarobkowego nie powinienem przekroczyć na rok ?
3.Jakie formalnośći wiążą się z założeniem takiej gewerby ?
4.Czy zakładając gewerbę i zaznaczając,że będę zajmował się handlem mogę kupować towary bez podatku vat?
5. Czy mógłbym kupić dla siebie ( jakby na firmę) np. komputer bez vatu zaznaczając,że byłby mi potrzebny do pracy?
na razie to w sumie pytania które najbardziej mnie interesują jednak jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w tego typu gewerbie chętnie przyswoję wszelkie informacje
Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi
1. Jaki rodzaj gewerby powinienem założyć stale pracując przeczytałem coś o "nebengewerbe" ?
2.W tym przypadku jakiego progu zarobkowego nie powinienem przekroczyć na rok ?
3.Jakie formalnośći wiążą się z założeniem takiej gewerby ?
4.Czy zakładając gewerbę i zaznaczając,że będę zajmował się handlem mogę kupować towary bez podatku vat?
5. Czy mógłbym kupić dla siebie ( jakby na firmę) np. komputer bez vatu zaznaczając,że byłby mi potrzebny do pracy?
na razie to w sumie pytania które najbardziej mnie interesują jednak jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w tego typu gewerbie chętnie przyswoję wszelkie informacje
Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi