S
Stefan_Batory
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
Witam,
Proszę o pomoc w następującej kwestii:
Jestem zatrudniony na etacie (umowa o pracę na czas nieokreślony, zarobki powyżej minimalnej krajowej). Chcę dodatkowo założyć własną jednoosobową działalność. Działalność ta w żaden sposób nie jest konkurencyjna z moją pracą na etacie.
1. Ile kosztować mnie będzie miesięcznie taka firma (ubezpieczenia, może jakieś podatki)?
2. Czy "księgowość" mogę prowadzić sam? jeśli będzie to ok 5 faktur na łączną kwotę max 2000zł?
3. Jak się kształtują kwoty pozostające w kieszeni z wystawionych faktur? znalazłem kilka wyliczeń, oto jedno z nich:
----------------------
Teraz można już obliczyć kwotę, która zostaje w kieszeni z faktury na 4000 zł.
Wynosi ona tyle:
4000 zł – 1026,38 – 149 zł – 284 zł = 2540,62 zł.
W naszym przykładzie z faktury na 4000 zł „w kieszeni” przedsiębiorcy zostanie 2540,62 zł.
----------------------
Czy te kwoty zawsze są takie ogromne? Przecież to ponad 33% !
Proszę o pomoc w następującej kwestii:
Jestem zatrudniony na etacie (umowa o pracę na czas nieokreślony, zarobki powyżej minimalnej krajowej). Chcę dodatkowo założyć własną jednoosobową działalność. Działalność ta w żaden sposób nie jest konkurencyjna z moją pracą na etacie.
1. Ile kosztować mnie będzie miesięcznie taka firma (ubezpieczenia, może jakieś podatki)?
2. Czy "księgowość" mogę prowadzić sam? jeśli będzie to ok 5 faktur na łączną kwotę max 2000zł?
3. Jak się kształtują kwoty pozostające w kieszeni z wystawionych faktur? znalazłem kilka wyliczeń, oto jedno z nich:
----------------------
Teraz można już obliczyć kwotę, która zostaje w kieszeni z faktury na 4000 zł.
Wynosi ona tyle:
4000 zł – 1026,38 – 149 zł – 284 zł = 2540,62 zł.
W naszym przykładzie z faktury na 4000 zł „w kieszeni” przedsiębiorcy zostanie 2540,62 zł.
----------------------
Czy te kwoty zawsze są takie ogromne? Przecież to ponad 33% !