praca na umowe zlecenie a renta

• Autor wątku Autor wątku Mad2211
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mad2211

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Czy praca na umowe zlecenie wlicza sie do zarobków, w przypadku gdy dostaje rente rodzinna? chodzi mi o przekroczenie kwoty jaka moge zarobic czyli jak sie nie myle to ok 1600zł brutto

tak.
przy 70% (przeciętnego wyn) 1.892 zł 40 gr - wtedy zmniejszenie świadczenia
130% (przec wyn.) 3.514 zł 50 gr - wtedy zawieszenie swiadczenia

w styczniu i lutym 2008 graniczna kwota to: 1892,40 (70% przec. wynagr.)

Dzieki,a z kolei mam pytanie.mam tą rente do 09.2008, moje zarobik brutto to ok 2tys,domyslam sie ze jestm zobowaiazany do poinformowania o ty ZUS,ale np za 2 miesiace moge juz nie pracowac na umowe zlecenie i wtedy juz bym nie przekaraczał tej kwoty-jak to jest w tym przypadku.

Witam:)
Zaświadczenia dot. zarobków w danym roku kalendarzowym przekazuje się do instytucji wypłacającej np. rentę około lutego następnego roku. Jednak w Pana sytuacji proponuję:
przedłożyć w ZUS oświadczenie o wysokości przychodu, jaki zamierza Pan osiągnąć w 2008 r., z informacją czy kwota tego przychodu spowoduje zmniejszenie renty, czy nie (zgodnie z powyższymi kwotami granicznymi). Natomiast ewentualne zmiany zarobków, o czym Pan wspomniał, można zgłosić na bieżąco.

Jeśli przychody nie były cały rok, to proponuję rozliczyć się z ZUS-em sumą rocznych przychodów za 2007 rok.

Graniczne kwoty przychodu dla 2007 r. wynoszą odpowiednio:

* 22 176, 90 zł - suma kwot przychodu odpowiadających 70% przeciętnych miesięcznych wynagrodzeń w 2007 r.
* 41 185, 40 zł - suma kwot przychodu odpowiadających 130% przeciętnych miesięcznych wynagrodzeń w 2007 r.

Osiąganie przychodu nieprzekraczającego 70% kwoty przeciętnego wynagrodzenia nie powoduje zmniejszenia świadczeń.

Powrót