praca na zastępstwo a zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku rooda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rooda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
zwracam się z następującym problemem:
Otóż w dniu 01.10.2011 odeszłam z jednego zakładu pracy za wypowiedzeniem z mojej strony, aby w dniu 03.10.2011 podjąć pracę na zastępstwo u innego pracodawcy. Okres wypowiedzenia wynosi 3 dni. Niedawno dowiedziałam się, że osoba zastępowana wraca w połowie listopada, a ja zostanę zwolniona. Czy w takim przypadku należy mi się zasiłek dla bezrobotnych? od maja 2010 mam zachowaną ciągłość pracy na cały etat.

Pozdrawiam

Bardzo dziękuję, wiele to wyjasniło jednak i tak nie do końca wszystko rozumiem. Jeśli chodzi o zapis:
90 dni, gdy w okresie 6 miesięcy przez rejestracją w urzędzie pracy osoba bezrobotna rozwiązała stosunek pracy (służbowy) za wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron
to czy ma on również zastosowanie gdy nastąpiła zmiana pracodawcy i została zachowana ciągłość świadczenia pracy?

nie masz ciągłości bo rozwiązałaś umowę sama.czyli zasiłek będzie po 90 dniach.

czyli wg prawa aby mieć zasiłek należy pracować u jednego pracodawcy? ale lipa ;|

....i być zwolnionym ,a nie się zwalniać dostałabyś od razu ...

Dołączam się do pytania.
U mnie sytuacja wygląda tak:
od 2.01.2012 - 19.08.2012 umowa o pracę, pełen etat, rozwiązanie umowy za porozumieniem stron
20.08.2012 - 31.08.2013 umowa o pracę, pełen etat, rozwiązanie umowy za porozumieniem stron
1.09.2013 - 31.07.2014 umowa o pracę na zastępstwo, pełen etat, nie przedłużenie umowy ze względu na brak wolnych etatów
Czy należy mi się kuroniówka od razu czy dopiero po tych 90 dniach? Bo w ogóle to się chyba należy mimo że dwa razy umowa była rozwiązana w sumie z mojej inicjatywy (porozumienie stron).

Od razu, ponieważ od dnia rozwiązania umowy za porozumieniem stron minęło ponad 6 miesięcy.

Powrót