Praca Niemcy

• Autor wątku Autor wątku dyzio75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dyzio75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.Jestem pierwszy raz na tym forum.Mam pytanie.Moj niemiecki pracodawca zalega z wyplata za m-c listopad.Bylem zatrudniony legalnie,a nawet wczoraj dostalem rozliczenie za prace w w/w m-cu :D W grudniu dostalem wypowiedzenie.Gdzie mam sie skierowac z moim problemem? Pozdrawiam.

Pójdź do najbliższego sądu pracy (Arbeitsgericht). Tam możesz podać do protokołu twoje roszczenie o wynagrodzenie za pracę. Podasz nazwę (nazwisko), i adres pracodawcy, swoje dane też, podasz także dokładnie kwotę, za jaki okres, i zostanie to zaprotkołowane. Ten protokół będzie pozwem, który sąd pracy doręczy pracodawcy, a następnie wyznaczy rozprawę. Na rozprawie, jeżeli pracodawca nie będzie miał jakichś swoich " racji", sąd wyda wyrok skazujący go na zapłatę, a może zawarta będzie ugoda, w której pracodawca zobowiąże się do zapłaty. Zarówno wyrok jak też ugoda będą tytułem wykonawczym do egzekucji; możesz zlecić ściągnięcie przez komornika, jeśli nadal nie zapłaci. Pamiętaj: przed sądami pracy w pierwszej instancji sąd nie zasądza zwrotu kosztów od strony przegrywającej (§ 12a Arbeitsgerichtsgesetz/ustawa o sądach pracy); nie bierz więc adwokata, bo przeciwnik nie będzie musiał zwracać Ci jego kosztów, nawet jeśli wygrasz. Powodzenia

Powrót