Praca po 3,5miesiaca zasiłku dla bezrobotnych a Prawo do urlop u

• Autor wątku Autor wątku may2006
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

may2006

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Ile urlopu mogę wykorzystać po tym jak byłam zarejestrowana przez 3,5 miesięcy w up a następnie podjęłam pracę. W czerwcu chciałbym dostać 5 dni urlopu,czy jest to możliwe?dodam jeszcze,że mam przepracowane 15 lat.

Od kiedy dokładnie pracujesz. Do kiedy masz umowę?

Urlop masz proporcjonalnie do trwania umowy - więc napisz od kiedy do kiedy jest umowa
Za maj i czerwiec masz już 5 dni.
Urlop możesz dostać tylko za zgodą pracodawcy - więc ci nie odpowiemy czy możesz wziąc 5 dni

Od 18.04.br do końca roku.

To zależy też od tego, czy to Twoja pierwsza praca, czy kolejna i jaki masz roczny wymiar urlopu wypoczynkowego. Jeśli to Twoje pierwsze zatrudnienie to nie nazbierasz 5 dni urlopu po 3 miesiącach zatrudnienia (zakładając 3 miesiące zatrudnienia od 18 kwietnia do 18 czerwca). Za ten okres będziesz mieć 3,32 dnia urlopu (4 dni).
Jeśli nie jest to Twoja pierwsza praca, to urlop wylicza się nieco inaczej i będziesz mieć 5 dni w czerwcu.

Czyli masz 20 dni urlopu. Możesz je wykorzystac. Ale pamiętaj że urlop jest na twój wniosek ale za zgodą pracodawcy.

karolla0905 napisał:
Od kiedy dokładnie pracujesz. Do kiedy masz umowę?
Umowę mam od 18 .04.br umowa na czas określony do konca 2023.mam przepracowane 15 lat,3 miesiące byłam na zasiłku dl bezrobotnych. Czy będąc na zasiłku urlop jest liczony tak jakby się pracowało?

gośćforum123 napisał:
To zależy też od tego, czy to Twoja pierwsza praca, czy kolejna i jaki masz roczny wymiar urlopu wypoczynkowego. Jeśli to Twoje pierwsze zatrudnienie to nie nazbierasz 5 dni urlopu po 3 miesiącach zatrudnienia (zakładając 3 miesiące zatrudnienia od 18 kwietnia do 18 czerwca). Za ten okres będziesz mieć 3,32 dnia urlopu (4 dni).
Jeśli nie jest to Twoja pierwsza praca, to urlop wylicza się nieco inaczej i będziesz mieć 5 dni w czerwcu.
dzięki

sekStans napisał:
Urlop masz proporcjonalnie do trwania umowy - więc napisz od kiedy do kiedy jest umowa
Za maj i czerwiec masz już 5 dni.
Urlop możesz dostać tylko za zgodą pracodawcy - więc ci nie odpowiemy czy możesz wziąc 5 dni
Dzięki

Powrót