Praca po stażu - POMOCY!

• Autor wątku Autor wątku enula88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

enula88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.:)
Mam pewien problem, a mianowicie chodzi o to, że po 6 miesięcznym stażu szefowa zaproponowała mi pracę na umowę zlecenie (3 miesiące). Wszystko byłoby ok gdyby nie to,że stawka za godzinę wynosi 5zł,a pracowałabym zaledwie kilka godzin dziennie (od 2 do 4 godz.) czyli MAX mojego dochodu miesięcznie to 400zł!
W jaki sposób mogę zerwać umowę tak aby prawnie było wszystko w porządku (głównie zwracając uwagę na UP)? Dodam,że w ciągu tych 6 miesięcy uzbierało mi się ok.148 godzin do odrobienia. Po prostu przychodziłam na godziny wyznaczone przez szefową i gdybym nie odważyła się powiedzieć,że mi to nie odpowiada nazbierałby mi się tych godzin dwa razy tyle. Od 30 września chodzę do pracy za darmo i tak do 30 października. Po tym czasie chciałabym zrezygnować.
Nie wiem co robić bo każda Pani z UP mówi co innego:
1.Mogę zrezygnować z pracy kiedy chcę, ponieważ jest to umowa zlecenie i po jej podpisaniu nie jestem już związana z urzędem
( nie jestem osobą bezrobotną ) .
2.Mogę zrezygnować, ale tylko wtedy gdy znajdę sobie inną pracę i przyniosę umowę do UP.
(jeśli chodzi o umowę to mam możliwość podpisania jej na tydzień tak aby tylko móc zrezygnować z tej pierwszej pracy.
Tylko jak i kiedy to zrobić.
Proszę o jakaś poradę, ponieważ nie mam już do kogo się z tym zwrócić.
Z góry dziękuję !:)

moje pytanie dotyczy podobnie jak na górze - czy muszę po odbyciu stażu nawiązywać umowę z pracodawcą. Zaczęłam trzy-mies. staż z MUP finansowany z EFS, jednak nie chcę zostać w tej firmie po ukończeniu stażu. Czy jeśli odmówię podpisania umowy o pracę to czeka mnie np. utracenie statusu bezrobotnego na kolejnych kilkadziesiąt dni?
z góry dziękuję za odpowiedź

Powrót