Praca po zakończeniu stażu

• Autor wątku Autor wątku rosimus1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rosimus1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich, mam pewien problem z pracodawcą i chciałbym się czegoś dowiedzieć. Nie mam kogo prosić o pomoc, więc liczę, że ktoś na tym forum pomoże mi z tym problemem.

Tego typu tematów jest sporo ale nie znalazłem podobnego do mojej sprawy.

Zostałem zatrudniony na staż z PUP na okres 6 miesięcy. Na umowie urzędu z moim pracodawcą widnieje zapis w którym ten że pracodawca zobowiązany jest zatrudnić mnie na pełny etat na 3 miesiące. Prawda w rzeczywistości jest brutalna bo dostałem taką propozycję ale na pół etatu. Pracodawca na temat umowy nic mi nie mówił, pomimo iż wielokrotnie pytałem. Fakt dostałęm gotową umowę do podpisania na 1/2 etatu z najniższą możliwą kwotą 700 zł ale przez kadrową w ostatni dzień mojego stażu czyli dziś. Tego samego dnia szefowej oczywiście nie było dopiero zjawiła się parę minut przed zamknięciem. Po krótkiej rozmowie dowiedziałem się, że podobno od firmy odchodzi kilku klientów i od przyszłego miesiąca będzie miała mniejsze dochody. Oprócz tego sama przyznała się, że dzwoniła do PUP w związku z tą sprawą i czy w takim przypadku może mi zmienić umowę na pół etatu pomimo iż na umowie pisało czarno na białym - na pełny etat.Chciałbym zapytać co mogę w takiej sytuacji zrobić?

1) mogę odrzucić umowę na pół etatu? W takim razie jakie będą tego konsekwencje ?

2) słyszałem że pracodawca nie może zmieniać warunków umowy PUP-pracodawca bez zgody pracownika więc co w przypadku gdybym nie przyjął umowy na 1/2 etatu tylko chciał umowę na pełny etat ? I ewentualne konsekwencje takiego działania oprócz oczywiste bycie na cenzurowanym przez pracodawcę ?

Jest jeszcze ostatnia opcja dobrowolne zostanie na pół etatu i pokazać, że stażysta zawsze będzie robił za "murzyna" nie obrażając tu nikogo.

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Ostatnia edycja:
Czy w dniu dzisiejszym zawarłeś/podpisałeś już umowę o pracę z pracodawcą? Jeśli tak, to jest ona jeszcze na cały etat czy już na 1/2?
Sądząc po zaproponowanym wynagrodzeniu na 1/2 etatu - 700 zł, rozumiem, że jest to Twoja pierwsza praca, czy mam rację?

Nie zawarłem, dogadałem się z pracodawcą, że odpowiedź dam w poniedziałek.
Tak to moja pierwsza praca.
Byłem na stażu do dnia dzisiejszego, a teraz mam propozycje umowy na okres próbny na 1/2 etatu

rosimus1990 napisał:
Na umowie urzędu z moim pracodawcą widnieje zapis w którym ten że pracodawca zobowiązany jest zatrudnić mnie na pełny etat na 3 miesiące.
rosimus1990 napisał:
sama przyznała się, że dzwoniła do PUP w związku z tą sprawą i czy w takim przypadku może mi zmienić umowę na pół etatu pomimo iż na umowie pisało czarno na białym - na pełny etat.
Skoro na piśmie, tzn. w umowie z PUP pracodawca ma wpisany warunek zatrudnienia na cały etat, to jeden telefon do PUP niczego nie zmienia. Aby móc Cię zatrudnić na 1/2 etatu, pracodawca musi otrzymać pisemną zgodę PUP. Oczywiście ewentualna zgoda może nastąpić na pisemny wniosek pracodawcy... ale na pewno nie na telefon.
rosimus1990 napisał:
Tak to moja pierwsza praca.
Czyli zgodnie z prawem może dać Ci wynagrodzenie w wysokości 80% minimalnego wynagrodzenia za pracę. Za 1/1 etatu to będzie 1400 zł brutto, za 1/2 etatu - 700 zł brutto.

A wracając do kwestii wymiaru czasu pracy, proponuję w poniedziałek z samego rana udać się do PUP i ustalić czy pracodawca uzyskał w tak krótkim czasie (w co szczerze wątpię) zgodę PUP na obniżenie wymiaru czasu pracy w ramach umowy po stażu.
Jeśli jednak takową zgodę uzyskał bądź uzyska, to niestety odrzucenie jej skutkuje dla Ciebie utratą statusu bezrobotnego na okres 120, 180 lub 270 dni.

Ostatnia edycja:
Powrót