Praca przez urząd pracy w innym powiecie.

• Autor wątku Autor wątku Qunik93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Qunik93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie
Otóż moja sprawa wygląda tak.
Znalazłem dla siebie świetną pracę u dobrego pracodawcy. Problem polega na tym, iż mimo dzieli nas tylko 5km, miasto w którym miałbym pracować jest na prawach powiatu, a miasteczko w którym mieszkam obecnie należy pod inny powiat i w tym urzędzie pracy jestem zarejestrowany.
Pracodawca już złożył odpowiednie wnioski w swoim urzędzie pracy, teraz ja mam wykonać swoje kroki. Dla mnie wygląda to tak:
1. Wyrejestrować się w swoim obecnym urzędzie pracy z powodu zmiany miejsca zamieszkania.
2. Zameldować się w mieście docelowym (mam gdzie, rodzina) i tu pada kolejne pytanie: meldunek czasowy czy stały?
3. Zarejestrować się w urzędzie pracy w mieście docelowym.
Czy mój plan działania jest dobry?

A to jest staż czy praca jako oferta zamknięta z UP?

Czy nie możesz zarejestrować się w tamtym urzędzie jako osoba poszukująca pracy (nie bezrobotny), wtedy nie potrzeba meldunków

Jest to miejsce pracy finansowane po części przez urząd pracy w programie praca do 30 roku życia czy jakoś tak, ale zawsze pierwszeństwo mają osoby z danego miasta, a wtedy, gdy będę miał meldunek właśnie w tym mieście, wystarczy, że pracodawca wskaże mnie i wszystko zadziała bez problemu.

Powrót