Praca przy przeprowadzaniu samochodów na Ukrainę

• Autor wątku Autor wątku kamils1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamils1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Bezrefleksyjnie wziąłem udział w przeprowadzeniu auta na Ukrainę, wjechałem jako pasażer z obywatelem Ukrainy - praca miała polegać na pomocy przy załadunku i rozładunku, a ten kurs miał być "pokazowy". Niczego nie podpisywałem, ale wcześniej udostępniłem mój paszport - rzekomo do ubezpieczenia. Teraz zastanawiam się, jak dużych kłopotów sobie narobiłem, bo przypuszczalnie mogło być to ominięcie cła na podstawie moich danych (i sfałszowanego podpisu?).
Tutaj pytanie - jakich konsekwencji (oprócz zakazu wjazdu na Ukrainę) mogę się spodziewać w Polsce? Czy ewentualne cło nałożone przez Ukraińców jest możliwe do ściągnięcia w Polsce?

Z góry dziękuję za pomoc

Ostatnio miałem przyjemność przetransportować dwa pojazdy na Ukrainę i chociaż wszystko poszło dobrze, to nie można zapominać o innym aspekcie - bezpieczeństwie pracy za granicą. Dlatego ważne jest, aby dokładnie analizować oferty pracy i wybierać tylko te, które są rzetelne i godne zaufania. Nie warto poddawać się pokusie niekorzystnych warunków, które mogą zaoferować nierzetelni pracodawcy. Przed podjęciem decyzji o wyjeździe należy dokładnie przebadać rynek i wybrać najkorzystniejszą dla siebie opcję, aby uniknąć niepotrzebnych kłopotów i strat.

Witaj, to po prostu Luka związana z przepisami prawa ukraińskiego. Praca polega głównie na przeprowadzaniu samochodów na ukraińską stronę, a płaca wynosi zazwyczaj od 400 do 800 złotych. Jednak należy uważać na oferty na stronach takich jak OLX, ponieważ często są one nieuczciwie. Pozdrawiam. :):)

Powrót