Praca stała w Niemczech a działalność w Polsce

• Autor wątku Autor wątku Marcin2016v
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin2016v

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam Mam pytanie gdzie można zdobyć lub jak załatwić Formularz A1 jaki urząd tym się zajmuje .Ponieważ pracuję w Niemczech na stałe tu płace składki a niedawno otworzyłem firmę w Polsce i żeby nie płacić ZUS-u to muszę ten formularz zdobyć. Dziękuję Pozdrawiam

A w Niemczech jakia firma jest odpowiednikiem Polskiego ZUS-u Bo potrzebuję z Niemiec ten papierek

Ostatnia edycja:
W Niemczech nawet nie probuj tego zalatwiac. Zderzysz sie ze sciana niekompetencji. W DE robi sie to poprzez swoja Kase Chorych. Ale tam urzednicy nie znaja prawa. Ja potrzebowalem paru wizyt aby im uswiadomic czego od nich zadam. Samodzielnie musialem wyszukac odpowiednie przepisy i podsunac im pod nos. Przy mnie urzednik wykonywal telefony do roznych ludzi (przelozeni, jacys inni urzednicy w innych urzedach). Nikt nic nie wiedzial. W koncu podaczas ktorejs z kolejnych wizyt i kolejnych rozmow telefonicznych trafil sie jakis urzednik ktory cos tam o tym slyszal. Przeslali mu moje dokumenty, po czym przyszedl mi poczta druk do wypelnienia. Druk który mialem wypelniony od samego poczatku, ale nikt na to nie zwrocil uwagi. Cala ta procedura zajela mi okolo roku. W tym czasie (mam w Posce DG, a w Niemczech etat) musialem placic ZUS (bo nie mialem wlasnie dokumentu A1).
W miedzyczasie zalatwialem przeniesienie ubezpieczenia mojej rodziny z DE do PL. Gdy to przeniesienie rejestrowalem w NFZ, powstal kolejny problem. Bo NFZ widzial w soim systemie komputerowym, ze ja caly czas oplacam ZUS, a mam oplacane w tym czasie skladki w DE (a tak nie mozna). Wiec zaczal wyjasniac to w ZUSie, pod ktore ustawodawstwo podlegam. I tak ZUS zajal sie ustaleniem dla mnie wlasciwego ustawodawstwa, czyli wlasnie uzyskaniem druku A1. Poszlo mu to bardzo szybko.

Zanim jeszcze zaczalem w pracowac w DE, dowiadywalem sie w ZUSie o tych sprawach. Powiedziano mi, ze musze dostarczyc z Niemiec druk A1. Ale nie powiedziano mi (rozmawialem o tym w odziale terenowym), ze zajmusie sie tym wlasnie ZUS.

No miales przygode czyli jak dobrze rozumie Polski ZUS ma to sam zrobic

Tak. Ale trzeba do nich o to wystapic. Juz nie pamietam, czy sa na to jakes druki, czy pisze sie pismo samemu. Zalatwia sie to w oddziale wojewodzkim.

Odkopię ten temat, ponieważ mam jeszcze jedno pytanie.

U mnie sytuacja jest taka sama, praca w Niemczech na umowę o pracę i działalność zarejestrowana w Polsce. Urząd niemiecki zdecydował, że mam płacić składki w Niemczech i do ZUS przesłałem A1.

Jednak mam pytanie o podatek - czy prawidłowo jest jeśli płacę podatek dochodowy od działalności gospodarczej w Polsce?

Tak, prawidłowo. Podatki nie wiążą sie z ubezpieczeniami. Podatki z DG w Polsce płacisz w PL, a podatki z pracy najemnej w Niemczech placisz w DE. Jednak pozniej, przy rozliczeniach rocznych dochody z obu krajow mają wplyw na podatki w poszczegolnych krajach, tzn zwiekszaja je.

wracając do tematu druk A1 z niemieckiej ubezpieczalni. Powinnam wystąpić z naszym zusowskim drukiem A1 czy muszę mieć druk niemiecki bo z tym mam problem .Z paragrafami nie mam problemu bo je znalazłam ale nie druk.Czy wystarczy wysłać prośbę o wystawienie druku na podstawie tych ustaw unujnych.Dziękuje za pomoc.

Wmojej sytuacji jest jeszcze inaczej bo ZUS wydał mi decyzję że podlegam ustawodwastwu niemieckiemu i po tym zaczęly się ponaglenia o druk A1 z niemiec.I dla mnie to też jest absurd dostać decyzję przed dostarczeniem wszystkich dokumentów.

Witam ja mam też taki problem jestem zatrudniony w Niemczech umowa o prace i zarejstrowana własna działalność w Polsce dostałem potwierdzoną A1 z AOK po bardzo długim czasie i ostatnio dostałem od nich pismo ,że juz na dłuzej nie wystawią mi A1 ponieważ oni moga tylko na okres 24 miesiecy .Z Zusu z Polski dostałem dokument ze nadal podlegam pod Ustawodawsto Niemieckie meldunek mam w Niemczech i do kogo mam teraz zgłosić sie o potwierdzenie A1. Prosze o pomoc

Powrót