Praca-tax card i krankenkasse na mniej niz 6 miesięcy

• Autor wątku Autor wątku serendipity
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

serendipity

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam pytanie apropos rozliczania podatku w Niemczech. Otóż dostałam umowę na 6 miesięcy jako pracownik tymczasowy w Niemczech. Ponieważ od jesieni zaczynam pracę w Polsce, jadę tam tylko na ok 2,5 miesiąca, żeby sobie dorobić. Nie wiem tylko czy na tak krótki okres muszę rozliczać się z podatku z państwem niemieckim czy mogę sobie oszczędzić formalności związanych z nabyciem German Tax Card? Niby jest nadawana wszystkim meldujacym się obcokrajowcom..tyle tylko, że ja nie będę się meldować, bo mój pobyt będzie krótszy niz 6 miesięcy (ktore są wymogiem do meldunku) Jakie są ewentualne konsekwencje nieodprowadzenia podatku i czy robi to pracodawca? Znalazłam w internecie kilka sprzecznych informacji.

Drugie pytanie odnosi się do Krankenkassen. Czy muszę się tam rejestrować na te 2,5 miesiąca, czy też wystarczy, że mam wykupione w Polsce prywatne ubezpieczenie, które działa zagranicą obejmując legalne zatrudnienie? Widziałam, że niektórzy zalecają wyrobienie sobie karty EKUZ, tylko nie rozumiem po co, skoro traci ona ważność wraz z podjęciem pracy za granicą, a ja akurat zaczynam dzień po przyjeździe...?

Powrót