Praca udziałowca na rzecz spółki zoo

• Autor wątku Autor wątku Gobolek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gobolek

Stały bywalec
Odpowiedzi
606
Drodzy,
Stan faktyczny:
Sp zoo, zarząd uchwalił regulamin wewnętrzny,w którym narzuca obowiązek pracy udziałowcom na rzecz spółki, jednocześnie określa, że prace wykonywane są bez wynagrodzenia. Prace nie mają stałego harmonogramu, ale każdy musi wykonywać takie czynnosci, które są potrzebne w ocenie zarządu. (szczegółów nie ma w regulaminie).

Jak to się ma do:
1. podległości sluzbowej( tutaj chyba ona nie zachodzi)

2. Waznosci umowy spółki na regulaminem (umowa nic nie mówi na ten temat)

A) gdyby mówiła, to czy prace nie powinny być wycenione i opodatkowane jeśli udziałowiec wykonuje je bez wynagrodzenia? Przychód po stronie spółki?

3.gdyby jednak ustalić, że prace należy wykonywać.. To jak je zorganizować w skali roku? W mojej ocenie np.: w proporcji do posiadanych udziałów? Wszelkie sugestie mile widziane.

Chyba komuś pomyliła się hierarchia?
To zarząd odpowiada przed udziałowcami a nie odwrotnie. To udziałowcy nakładają obowiązki na zarząd i go rozliczają a nie odwrotnie. Jedyne obowiązki udziałowców jakie mają wynikają z przepisów prawa (KSH) i te muszą być przez nich realizowane niezależnie od tego czy odpłatnie czy nie. Jakiekolwiek inne prace na rzecz s-ki podlegają przepisom takim jak praca każdej innej osoby (umowa o pracę, zlecenia itd.) i są płatne.
Praca bezpłatna? Na jakiej podstawie prawnej?

Dziękuję za odp.. Też tak uważam.

W ksh jest zapis, że umowa spółki. Może nałożyć na udziałówcow obowiązek pracy.
Gdyby tak było to rozumiem że wyłącznie odpłatnie.
Czy udzialowiec może się zrzec wynagrodzenia?
Czy to wtedy jest przychód po stronie spółki do opodatkowania?

Jest to nieruchomość wynajmowana turystom.
Chodzi przede wszystkim o prace porządkowe, sprzątanie i remonty.

Spółka jest właścicielem tej nieruchomości. Zarząd nie ma wynagrodzenia.
Cześć osób z udziałowców nie widzi tutaj problemu, ale w mojej ocenie coś się komuś właśnie pomyliło.

Gobolek napisał:
umowa spółki. Może nałożyć na udziałówcow obowiązek pracy.

Gobolek napisał:
Sp zoo, zarząd uchwalił regulamin wewnętrzny,w którym narzuca obowiązek pracy udziałowcom na rzecz spółki

To zdecyduj się o co pytasz? Bo co innego gdy coś przewiduje umowa s-ki a zarząd jedynie określa ramy techniczne (organizacyjne), a co innego gdy zarząd samodzielnie nakłada obowiązki na udziałowców.

qpdb napisał:
To zdecyduj się o co pytasz? Bo co innego gdy coś przewiduje umowa s-ki a zarząd jedynie określa ramy techniczne (organizacyjne), a co innego gdy zarząd samodzielnie nakłada obowiązki na udziałowców.

Aktualnie to zarząd nakłada regulaminem obowiązek pracy na rzecz społki.

Ale przypuszczać mogę, że w sytuacji gdy spotka się z uargumnetowaną odmową, pojawi się propozycja zmiany umowy spółki. Na to też się chce przygotować.
Niestety rolę się wszystkim pomieszały, nie wiem jak wybrnąć z tego impasu.

Powrót