Praca, umowa zlecenie???

• Autor wątku Autor wątku Rusell
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rusell

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Chcę podjąć swoją pierwszą pracę, tylko nie jestem zupełnie zorientowany w sprawach prawnych. Człowiek zaoferował mi pracę i powiedział, że ma to być praca stała. Potrzebuję ją na okres wakacji, dlatego zapytałem się czy można podpisać umowę o pracę na miesiąc, on się zgodził. Nie jestem pewien czy tam wytrzymam (10 godzin dziennie na budowie wraz z sobotami), dlatego później zapytałem się czy może to być umowa o pracę nie na czas określony tylko na okres probny (rozumiem, że mogę wtedy zrezygnować po tygodniu?)

Natomiast kiedy spytałem się go czy będę mógł się zwolnić w jakiś dzień, on powiedział, że nie ma problemu mogę sie zwolnić. Może nie chodzi mu o umowę o pracę? Nie chcę się jego o to wypytywać, żeby nie wyjść na głupiego.

Kolega pracuje na UMOWIE ZLECENIE i mówi że ja też tak powinienem.

Jeszcze jedna sprawa o co łazi z zusem i podatkiem (chyba tym 19% - to jest dochodowy?). Kolega mówi, że nie pracodawca nie będzie musiał płacić zusu bo mam ubezpieczenie ze szkoły.

Błagam o szybką odpowiedź!

Uzgodniłem, że może to być umowa zlecenie, ale koleś mowi że musi płacić zus. Także nie wiem o co łazi... :roll:

jesli jestes uczniem lub studentem do 26 roku zycia moze placic tylko podatek o ile sie nie myle ale pewny nie jestem

Uczeń szkoły gimnazjalnej, ponadgimnazjalnej, ponadpodstawowej oraz student do ukończenia 26. roku życia, wykonujący pracę na podstawie umowy zlecenie, nie podlega ubezpieczeniom społecznym.

Powrót