praca w belgi choroba w polsce

• Autor wątku Autor wątku boys13-76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boys13-76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam legalnie pracuje w belgi oplacam wszystkie skladki ale w czasie pobytu w polsce zachorowalem dostalem zwolnienie lekarskie i nie wiem co mam teraz z nim zrobic wyslac do zus-u czy wyslac je do belgi jego odpowiednika /?jak tak to czy wystarcz zwykle l;4 czy musze miec inny dokument/?
PROSZE O WSKAZOWKE JAK MA POSTEPOWAC DALEJ
POZDRAWIAM

witam
to cos tu jest nie tak jak nie dotyczy zusu jak NFZ odeslal mi taka notke;
:o:o
Kontroli zaświadczeń lekarskich o czasowej niezdolności do pracy osób ubezpieczonych w innym państwie członkowskim UE/EOG, zamieszkałych lub przebywających w Polsce, dokonuje lekarz orzecznik oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych właściwego ze względu na miejsce zamieszkania lub pobytu danej osoby, na tych samych zasadach, na jakich przeprowadzana jest kontrola w przypadku osoby ubezpieczonej w Polsce.

Zatem w tym przypadku proszę o kontakt z oddziałem ZUS właściwym ze względu na miejsce Pana pobytu.

no wlasnie nie uzyskalem zadnej odp z tej instytucji na pewno maja duzo innych spraw , pilniejszych jak to w polsce

Nie rozumiem, to sprawa dotyczy kontroli zwolnienia lekarskiego? Chcesz się poddać dobrowolnie?

Jedno jest pewne tam gdzie płacisz składkę, tam otrzymujesz świadczenia. A czy płacisz składkę do ZUS?

Powrót