Praca w Bundeswehr

• Autor wątku Autor wątku DEHermik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DEHermik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.
W tym roku kończę LO i będę pisał maturę - jednak od jakiegoś czasu interesuje mnie przystąpienie do wojska. Niedawno przeszedłem już komisję wojskową z kategorią A, a na wakacje zamierzam przejść przez służbę przygotowawczą. Ale z tego co wiem - polskie jednostki są dosyć zapełnione i trudno o pracę.

Słyszałem, że Bundeswehr podobno prowadzi rekrutację wśród Polaków. Ja jako taki posiadam obywatelstwo polskie, z jakimiś ponoć niemieckimi przodkami - z tym, że bez możliwości udokumentowania tego. Przynależność do towarzystwa mniejszości niemieckiej raczej też niewiele znaczy (szczególnie, że na prawie sympatyka, nie regularnego członka). Ze znajomością języka niemieckiego za to nie mam większych problemów (zdaję maturę pod kątem studiowania germanistyki).

Problem w tym, że żadnych konkretnych informacji co do możliwości zaciagnięcia się do BW (na prawach obywatela polskiego) nie znalazłem, a jedynie, że coś takiego jest od bodajże 2011 roku. Nie ma ktoś może więcej informacji na ten temat? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

PS. Jeśli to ma znaczenie, mieszkam dosyć blisko niemieckiej granicy - w Zielonej Górze.

Ostatnia edycja:
Powrót