praca w długi weekend majowy

• Autor wątku Autor wątku koleszka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koleszka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam następujący problem :
Pracuje w dużym przedsiębiorstwie i jako kierownik jednej z placówek zostałem zoobligowany przez władze "wyższe" do zoorganizowania stoiska handlowego poza placówką w związku z długim weekendem majowym.
Stoisko to miałoby być czynne w dniach od 30.04 do 06.05 wliczając wszystkie dni łącznie z 1.05 , 3.05 i 6.05 ( które są ustawowo wolne od pracy) Czy można "zmusić" pracownika do pracy w te dni, kiedy pracownicy nie wyrażają chęci ani zgody na tę dodatkową pracę- dodam, że każdy pracownik jest zatrudniony na umowę o pracę w wymiarze czasu 8-mio godzinnego
Proszę o poradę

Może lepiej nie zmuszać tylko zachęcić premią? Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli szef chce pracownika do czegoś zmusić odbija się to później na pracodawcy :)

nie nie nie - ja pracowników też nie chce "zmuszać"
To ja zostałem "zmuszony" do wyznaczenia kogoś pomimo że mi to też nie na ręke. Ich warunki dodatkowego zarobku były dla pracowników nie zachęcające i dlatego nikt się nie zdecydował. A teraz już nie ma być dobrowolnie i za dodatkową kasę - ale poprzez wyznaczenie i zapłacone jak za nadgodziny.

Powrót