Praca w firmie na prywatnym narzędziu infromatycznym

• Autor wątku Autor wątku nowik206
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowik206

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich

Na wstępie przepraszam jeśli źle umieściłem ten temat i za ewentualne niedopatrzenia z mojej strony.

Przejrzałem wstępnie forum i nie znalazłem nic na temat, który mnie interesuje a wydaje się on mi specyficzny.
Poniżej zamieszczę opis sytuacji, która mnie spotkała.

Jakieś 5 lat temu zostałem oddelegowany na stanowisko planisty ze stanowiska dyspozytora w firmie transportowej. Jak sama nazwa wskazuje, miałem zając się planowaniem pracy kierowców.
Kłopot był taki, że w żaden sposób firma nie zapewniła mi narzędzi - komputera wraz z oprogramowaniem do tego celu (a byłby potrzebny bo do planowania pracy było około 200 kierowców). Zacząłem wtedy nosić do pracy swój własny komputer i pisać w Visual Basic for Applications dla Excela skrypt do planowania. Narzędzie powstało po około 3 miesiącach - było to bardzo proste narzędzie ale na moje potrzeby mi wystarczało. Z tego narzędzia korzystam do tej pory na własnym komputerze a w między czasie stworzyłem kilka innych skryptów na potrzeby kolegów z pracy.

Teraz myślę by zwolnić się z tej pracy. I zastanawiam się jaki jest charakter prawny tego skryptu, który napisałem: czy jest on moją własnością i firma nie ma prawa domagać się bym go jej oddał? Czy też w związku z tym, że pisałem go w godzinach pracy jest to własność firmy i powinienem go jej oddać gdy się będę zwalniał. A może istnieje inna strona tego medalu o której nie wiem?

Bardzo proszę o pomoc.

Może to zależeć od bardzo wielu okoliczności. Wstępnie uznałbym to za wyłącznie Twoja twórczość, ale problem tkwi w szczegółach i pracodawca może dowodzić, że jest to utwór pracowniczy. Poczytaj podobne wątki - utwór pracowniczy - aby zobaczyć złożoność problemu.

PS.
Na przyszłość zawsze w takich wypadkach zawieraj osobną umowę z pracodawcą aby nie było żadnych wątpliwości.

Powrót