Praca w godzinach nadliczbowych

• Autor wątku Autor wątku grzegorzw78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzegorzw78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Dzień dobry
Proszę o pomoc i na jaki artykuł z Kodeksu pracy mogę się powołać w pracy nadgodzinach.

Jestem zatrudniony na umowę o pracę na 3/4 etatu ( czyli praca w tygodniu po 6 godz.). Jeżeli w tygodniu pracy zostaję 2 godziny w pracy to liczone to jest jako nadgodziny?
Jak wynosi ich zapłata czy to jest tak jak za zwykłą godzinę pracy ?
Co w przypadku jeżeli chce wybrać te nadgodziny w innym dniu pracy - czy to jest liczone też jako 2 godz. do odbiory czy jakoś inaczej ?

Za pomoc bardzo dziękuje.

to są godziny ponadwymiarowe, a nie nadliczbowe. Nadgodziny zaczynają się dopiero po przekroczeniu 8 godzin na dobę albo przeciętnie 40 godzin w tygodniu w okresie rozliczeniowym. To, czy za godziny ponadwymiarowe dostajesz dodatek jak za nadgodziny, zależy od klauzuli w Twojej umowie o pracę - Art. 151 § 5
Jak żadnego zapisu o tym nie ma, to ci nic nie przysługuje

Ostatnia edycja:
A to jeszcze pytanie w sprawie pracy w sobotę. Czy praca na 3/4 etatu to godziny nadliczbowe czy ponadwymiarowe. Jak takie godziny powinny być rozliczane jako ich odbiór i zapłata.

Za pracę w sobotę należy się dzień wolny. Jeśli pracodawca nie może go udzielić, przysługuje normalna stawka godzinowa, ponieważ będą to również godziny ponadwymiarowe. Wcześniej napisałem, że się nic nie należy, chodziło mi o to, że nie przysługują żadne dodatki jak za nadgodziny, ponieważ normalna zapłata za te 2 godziny, o których wspomniałeś wyżej, oczywiście być powinna

grzegorzw78 napisał:
Jeżeli w tygodniu pracy zostaję 2 godziny w pracy to liczone to jest jako nadgodziny?
Napisz jaki jest zapis w uop dotyczący wypłaty dodatku jak za godziny nadliczbowe

Przepis prawny:
§ 5. Strony ustalają w umowie o pracę dopuszczalną liczbę godzin pracy ponad określony w umowie wymiar czasu pracy pracownika zatrudnionego w niepełnym wymiarze czasu pracy, których przekroczenie uprawnia pracownika, oprócz normalnego wynagrodzenia, do dodatku do wynagrodzenia, o którym mowa w art. 151.1 § 1.

Powrót