Praca w niemczech a ciąża .Bardzo proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Patis94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patis94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam ,bardzo proszę o pomoc jesli ktos zna odpowiedz na moje pytania .Opisze sytuacje od poczatku ,pracuje w niemczech na umowie na czas nie okreslony ,jednak ze jestem w 8 miesiacu ciazy ,od 6 miesiecy nie pracuje ze wzgledu na charakter pracy przebywam na tzw. Arbeitsverbot. Jestem zameldowana w Niemczech natomiast obecnie przebywam w polsce ponieważ w niemczech musiałam mieszkac w mieszkaniu pracowniczym w ktorym nie ma warunków dla mnie ani dla dziecka ,dlatego tez porod bedzie w polsce. Szef poinformował mnie ze wypłata bedzie mi wypływała do dwóch miesiecy po porodzie .Chciałam zapytac czy pozostajac w polsce nalezy mi sie urlop wychowawczy lub jakie kolwiek inne swiadczenia czy poprostu po porodzie zostane zwolniona z pracy ?

Jeśli masz umowe na czas nieokreślony, to nikt Cie zwolnić nie moze aż do 4 miesięcy po porodzie!!! Tak jak szef powiedział, po porodzie jeszcze przez 8 tygodni będziesz od niego otrzymywała dodatek do macierzyńskiego.
Czy złożyłaś w Krankenkasie wniosek o macierzyńskie??? Jak nie to musisz to zrobić. Potrzebujesz do tego zaświadczenie od lekarza o przewidywanym terminie porodu. Zanosisz to do KK i ta wypłaca Ci za kazdy dzień macierzyńskiego ( 6 tyg. przed porodem i 8 po porodzie) 13 E, resztę dopłaca pracodawca, ale jeśli nie złożyłaś wniosku, to od szefa możesz nic nie dostać.
Jeśli byłabyś w De, to mogłabyś po porodzie złożyć wniosek o wychowawcze i tzw. Elterngeld. Jak to jest, jeśli jesteś w PL, to nie wiem, ale wydaje mi się, ze jeśli sie o to zatroszczysz, to Ci to nie przepadnie. Zaangazuj kogoś mówiacego po niemiecku i zadzwońcie do Elterngeldstelle właściwego ze względu na Twój adres niemiecki i sie dowiedzcie.Moim zdaniem powinnas otrzymać. Ale to jest sporo załatwiania, wniosek, zaświadczenie od szefa, zaswiadczenie z KK, że pobierałaś macierzyńskie, 12 lohnabrechnungów z przed macierzyńskiego, bo na tej podstawie jest wyliczane ile dostaniesz.
I pamietaj, żeby wszystko poskładać w terminie!!!

Dziekuje za pomoc , a jesli chodzi o urop czy nalezy mi sie jesli od stycznia jestem na tym Arbeitsverbot ?

Urlop wypoczynkowy normalnie Ci przysługuje, z tym, ze jak nie masz mozliwości go fizycznie wykorzystać, bo po urodzeniu dziecka będziesz na macierzyńskim a później wychowawczym, to pracodawca musi Ci za ten urlop wypłacic ekwiwalent pieniężny.

Powrót