Praca w Niemczech - czy to kolejny oszust?

• Autor wątku Autor wątku MiszynImposybul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MiszynImposybul

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Chciałbym się poradzić prawnie na temat pracy jaką chciałbym podjąć w Niemczech. Wysłałem do nich zgłoszenie i otrzymałem zwrotne informacje na temat pracy. Jest dość ostrożny w tym temacie i dużo się słyszy o różnych przekrętach w sprawie pracy za granicą( ostatnio znalazłem ofertę gościa, który proponował pracę w Norwegi w stoczniach, wystarczyło wpłacić wcześniej 200zł za "tłumaczenie dokumentów". Wpisałem w wujkach google opinie i się okazało że Pan już siedzi za kratkami za to że, brał od ludzi kasę a z pracy nici. Ah to życie :) Wracając do tematu: przytoczę wam kawałek zwrotnej wiadomości, którą otrzymałem od tegoż pracodawcy i prosiłbym o opinie - kolejny oszust czy nie.

W związku z koniecznością przesłania do Państwa dokumentów pracowniczych,
obowiązują koszty ich wysyłki w wysokości 50 zł, jest to pokrycie kosztów
przesyłki kurierskiej wysyłanej do Państwa, którą to opłatę wnosicie Państwo na nasze
konto bankowe.
Dokumenty docierają do Państwa do 5 dni roboczych, ponieważ wysyłane
są bezpośrednio z Niemiec.

Podstawą pobrania opłaty jest art. 85 ust. 2 pkt 7 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r.
o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, ze zmianami.

Opłaty należy dokonać najpóźniej do dnia 10 Marca.

Prosimy o przesyłanie potwierdzenia przelewu bądź wpłaty na nasz adres mailowy.

Informujemy, iż nie ma możliwości osobistego stawiennictwa i podpisania
umowy, ponieważ w Polsce jesteśmy osiągalni tylko w momencie odbioru Państwa transportem
w celu dowozu na miejsce pracy. Wyjazd odbywa się z Państwa adresu zamieszkania, i jest
bezpłatny.

Możliwość wyjazdu własnym transportem, wówczas należy to zgłosić
przy przesłaniu potwierdzenia przelewu.

Po otrzymaniu potwierdzenia przelewu, potwierdzamy wysyłkę dokumentów, i prosimy o kontakt telefoniczny w momencie odebrania ich od kuriera.

W związku z licznymi pytaniami nt. gwarancji wyjazdu, informujemy, iż
każda
osoba która przesłała potwierdzenie
przelewu, jest umieszczana na liście wyjazdowej w naszym systemie,
i ma zapewnione miejsce pracy.

Ciekawi mnie ten pkt. prawny - o co w nim chodzi. Zaskoczyło mnie również to że, wpłata ma być już dokonana 10 marca. Chodziło o to żebym się nie mógł skontaktować z żadnym prawnikiem czy jak :) Sory za moję natręctwo ale nie chciałbym wpłacać nawet 50 zł żeby później zostać wydymany. Praca ma być w ogrodnictwie by the way. Proszę o jakieś porady.

Pozdrawiam

Mateusz

Siemasz, a nie prościej olać to ogłoszenie i dać sobie spokój? Jak znasz język proponuje Ci samemu poszukać już na miejscu pracy. Ale to się wiąże z pojechaniem tam, wynajęciem mieszkania a to za sobą niesie to, że musisz pojechać z odłożoną kasą. A jak nie, to znajdź jakąś agencje pracy, niech Ci wszystko załatwią ale i Ci za to potrącą. Jak chcesz szukać pracy z poziomu internetu, to jak się pojawi jakieś interesujące ogłoszenie, wykukaj w googlach firmę, poczytaj o niej a nawet sam zadzwoń itd. Nie płaci się z góry za załatwianie pracy.

Żaden uczciwy pośrednik pracy za granicą nie pobiera żadnych opłat, zaliczek i różnych innych tego typu rzeczy przed rozpoczęciem pracy.
Uczciwy pośrednik poinformuje Cię o tych kosztach, oraz o tym że dana kwota zostanie potrącona z pierwszej pensji - przykładowo.

Gdybyś się zdecydował na wyjazd do Niemiec polecam zarejestrowanie się we wszystkich Leihfirma w pobliżu zamieszkania.

Leihfirma jest w stanie znaleźć pracę odpowiednią do Twoich kwalifikacji :)

Powrót