Praca w Niemczech dla irlandzkiej firmy.

• Autor wątku Autor wątku Kapoal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kapoal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Moja firma dostala duzy projekt w Niemczech i bedzie sciagala tam swoich pracownikow. wiekszosc to Irlandczycy, ale ja jestem Polka i zastanawiam sie jakie pozwolenia ewentualnie bede musiala sobie zalatwiac, a co pozostawic firmie.
Pracuje dla firmy na stale, od dlugiego czasu.
Czy mozna przebywac w Niemczech i wyplate otrzymywac w innym kraju UE? Firma jest zarejestrowana w Irlandii.

Lepiej uprzedzic pracodawce, ze na terenie niemiec polacy musza miec pozwolenie na prace (Abeitsgehnemigung) bo ciezko okreslic czy bedzie to traktowane jako pracownik irlandziekiej firmy wykonujacej prace czy jako polka zatrudniona w niemczech na czas okreslony.
Ale mysle ze nie bedzie wiekszych problemow z uzyskaniem takowego pozwolenia ;)

Ty nie bedziesz musiala nic zalatwic, jezeli bedziesz chciala pracowac w Niemczech to pracodawca zalatwi formalnosci za ciebie, bedziesz mogla tu przebywac i pobierac wynagrodzenie.
W zeszlym roku pracownicy z Polski byli zatrudnili w angielskiej firmie, tam byla siedziba, tam byli ubezpieczeni i juz podczas pracy w Niemczech musieli osobiscie odbierac karty ubezpieczenia w Anglii. Jak pamietam pracownicy ci byli w delegacji a nie musieli miec pozwolen na prace. Wiem ze na poczatku firma ta miala problemy z niemieckimi urzedami, jedni urzednicy zgadzali sie na prace dla Polakow, drudzy powolywali sie na przepisy o zatrudnieniu pracownikow spoza Unii w Niemczech (chociaz Polska jest od kilku lat w UE).
Pracodawca tej firmy jednak wszytsko zalatwil (wiele biegania, tlumaczenia). Firma ta okreslona prace wykonala w Niemczech z pracownikami z Polski.
Dzis juz firma ma swoj Niederlassung w Niemczech, ludzie z polskimi paszportami maja pozwolenia na prace Arbeitsgenehmigung, ubezpieczenie AOK, podatek i Urlaubsgeld do Soka Bau odprowadzany w Niemczech, w lutym byla kontrola na budowie z Arbeitsamtu i bez zadnych problemow. Jest to zdecydowanie najlepsze rozwiazanie.

Powrót